FinansWatch

Finanstilsynet advarer mot forvaltningsselskapenes praksis: – Dette har de ikke lov til, svarer bransjen.

Finanstilsynet har advart forvaltningsselskapene mot å skru på prismodellene på en måte som ikke gir reduserte priser til kundene. Bransjen selv uttaler at tilsynet kommer med en ulovlig uttalelse.

Foto: Jörgen Skjelsbæk

Dette skjer etter at DN har skrevet om hvordan banker og forvaltningselskaper har dratt inn 34 milliarder kroner med å selge aktive aksjefond fremfor billigere indeksfond, som ville gitt kundene bedre avkastning.

Bransjen svarer: Dette har ikke tilsynet lov til å si.

Advarer

Tilsynet har tidligere advart mot å sette opp prisen på forvaltningen når prisen på salg av fondet settes ned, og begrunnet det med at som følge av denne praksisen får kunden i verste fall ikke noe priskutt.

«Ved reduksjon eller et bortfall av kostnader knyttet til distribusjon, vil kravet til å ivareta andelseiernes beste interesser som hovedregel innebære at de aktuelle fondene belastes med lavere forvaltningsgodtgjørelse. Forvaltningsselskapet må påse at reduserte kostnader kommer andelseierne til gode, slik at forvaltningsselskapet ikke påfører verdipapirfond, og dermed også andelseierne unødige kostnader», skrev tilsynet i et brev i april, ifølge DN.

 – Ulovlig

Verdipapirfondenes forening (VFF) svarer med å engajsere advokat Tore Mydske i Thommessen. I okotber skriver han i et brev:

«Etter vår vurdering er ikke uttalelsen i tråd med verdipapirfondloven og UCITS-direktivet, samt EØS-avtalens regler om fri tjenesteyting og etableringsfrihet. Det er viktig å understreke at en slik konklusjon ikke fratar Finanstilsynet virkemidler til å regulere forvaltningsgodtgjørelsen. ESMA-uttalelsen gir tilsynsmyndighetene en klar hjemmel til å gripe inn i forvaltningsgodtgjørelsen og andre kostnader, blant annet dersom slike kostnader ikke er konsistente med fondets avkastningsmål», skriver han ifølge DN.

ZTL Payment Solution etterlyser sterkere virkemidler fra Finanstilsynet: – Det går for tregt

Nordea kåret til beste bank på Private Banking

35 prosent av de spurte finansbedriftene vil sette ut flere it-tjenester

Finanstilsynet om den høye gjeldsgraden: – Det gir ikke nødvendigvis mening å fordele skyld 

Mer fra FinansWatch

Danske Bank anket bedrageri-dom

Danske Bank i Norge ble i februar idømt å betale over 30 millioner kroner til et energiselskap etter at selskapet ble utsatt for direktørsvindel.

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch