Sjeføkonom mener omstridt boliglånsforskrift kommer flere år for sent

En nærmest samlet bankbransje og Finans Norge er kritiske til at Finanstilsynet vil gjøre innstramminger på gjeldsgraden norske lånetakere kan ha, samt hvor ofte man kan overskride reglene for å innvilge lån. Men Prognosesenterets sjeføkonom mener innstrammingen faktisk kommer i seneste laget.
– Det viktigste for å sikre en stabil boligprisutvikling, i det minste på kort sikt, er at vi har et rammeverk som demper gjeldsveksten og setter et øvre tak, fremholder sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret til E24.
– Spesielt med så lav rente som vi har nå. Uten det, vil vi være tilbake i 2016-situasjonen med eksplosiv prisvekst på null komma niks, sier Macic.
Bankene kan i dag gi nordmenn lån på inntil fem ganger brutto inntekt. Finanstilsynet synes det blir for mye, og vil at maksgrensen senkes fra fem til 4,5 ganger inntekten i de nye reglene for boliglån som regjeringen nå er i gang med å utforme.
I tillegg anbefaler Finanstilsynet å halvere altallet tilfeller hvor bankene kan gå ut over reglene i forskriften fra 10 prosent til fem prosent.
E24 har gjennomgått høringssvarene til forslaget og bare én av ti ledende aktører støtter forslaget. Argumentene mot forslaget er boligprisfall og at førstegangskjøpere vil bli utestengt fra boligmarkedet lengre.
Det er ikke Macic enig i.
– Konsekvensene av en innstramming vil bli svakere boligprisvekst, ikke nødvendigvis fall. Vi finner heller ingen statistikk som tyder på at det vil holde enkelte grupper ute av markedet. De som tjener mest på at boligprisene roer seg ned, er jo nettopp førstegangskjøperne, sier Macic til E24.
Hun mener vi ikke ville vært i dagens situasjon om innstrammingen hadde kommet i 2017.
Tiden renner ut for nåværende boliglånsforskrift - Sanner «vil treffe en beslutning i god tid»