FinansWatch

Finans Norge: – Gjeldsgraden i norske husholdninger er stabil

Det er et sunnhetstegn og viser at bankene opptrer ansvarlig i en periode der det er høyt trykk i boligmarkedet, mener Finans Norge.

Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

Finanstilsynet la denne uken frem sin årlige undersøkelse av bankenes praksis for lån med pant i bolig. Tallene viser at gjeldsbelastningen i norske husholdninger har ligget mer eller mindre flat de siste tre årene.

– Finanstilsynets hovedkonklusjon er at norske husholdninger har høy og økende gjeld. Går man derimot ned i tallmaterialet, finner man en høy grad av stabilitet i tallene, sier Erik Johansen, direktør for Bank og kapitalmarked i Finans Norge i en pressemelding.

Finanstilsynet påpeker en særlig bekymring for unge låntagere, det er her man finner den største andelen av nye lån hvor gjelden overstiger 4 ganger inntekt og der boliglånet er høyere enn 75 prosent av boligens verdi.

– Dette indikerer at bankene bruker fleksikvoten i boliglånsforskriften akkurat slik en kan forvente. Det er kjent at unge som skal inn på boligmarkedet, særlig førstegangskjøpere, har en utfordring med egenkapital og også er i starten av sin arbeidskarriere og følgelig har lavere inntekt enn de fleste vil ha senere i livet, påpeker Johansen.

Johansen: Innstramming i utlånsreguleringen må skje gradvis 

Finans Norge: den midlertidige fleksikvoten i boliglånsforskriften burde i gradvis innstrammes, ikke kuttes 

Mer fra FinansWatch

– Vi har aldri vært så stengt eller levert så gode tall

Administrerende banksjef i Grong Sparebank, Jon Håvard Solum, forteller til FinansWatch at han først var skeptisk til å sende alle de ansatte på hjemmekontor. Men nå viser banken tidenes beste resultat, og kundene er mer tilfredse. Det kan bety mer hjemmekontor, også etter pandemien.

Les også

Relaterte

Siste Nytt