FinansWatch

Finans Norge: – Gjeldsgraden i norske husholdninger er stabil

Det er et sunnhetstegn og viser at bankene opptrer ansvarlig i en periode der det er høyt trykk i boligmarkedet, mener Finans Norge.

Erik Johansen, direktør for bank og kapitalmarked i Finans Norge. | Foto: Finans Norge

Finanstilsynet la denne uken frem sin årlige undersøkelse av bankenes praksis for lån med pant i bolig. Tallene viser at gjeldsbelastningen i norske husholdninger har ligget mer eller mindre flat de siste tre årene.

– Finanstilsynets hovedkonklusjon er at norske husholdninger har høy og økende gjeld. Går man derimot ned i tallmaterialet, finner man en høy grad av stabilitet i tallene, sier Erik Johansen, direktør for Bank og kapitalmarked i Finans Norge i en pressemelding.

Finanstilsynet påpeker en særlig bekymring for unge låntagere, det er her man finner den største andelen av nye lån hvor gjelden overstiger 4 ganger inntekt og der boliglånet er høyere enn 75 prosent av boligens verdi.

– Dette indikerer at bankene bruker fleksikvoten i boliglånsforskriften akkurat slik en kan forvente. Det er kjent at unge som skal inn på boligmarkedet, særlig førstegangskjøpere, har en utfordring med egenkapital og også er i starten av sin arbeidskarriere og følgelig har lavere inntekt enn de fleste vil ha senere i livet, påpeker Johansen.

Johansen: Innstramming i utlånsreguleringen må skje gradvis 

Finans Norge: den midlertidige fleksikvoten i boliglånsforskriften burde i gradvis innstrammes, ikke kuttes 

Mer fra FinansWatch

Les også

Relaterte

Siste nytt

Stillinger

Se flere stillinger

Se flere stillinger

Siste nytt fra EiendomsWatch

Siste nytt fra AdvokatWatch