Tror Totens Sparebank kan kjøpe seg fri fra Eika-forpliktelse

Totens Sparebank drar med seg nær fire år med gjenværende forpliktelser til Eika når banken fusjoneres inn i Sparebank 1 Østlandet. Men Totens-sjefen tror det er mulig å kjøpe seg ut av forholdet.
DOBBELT MEDLEMSKAP: Administrerende direktør i Totens Sparebank, Rolf Endre Delingsrud, sier at det er muligheter for å melde seg tidligere ut av Eika. | Foto: SpareBank 1 Østlandet
DOBBELT MEDLEMSKAP: Administrerende direktør i Totens Sparebank, Rolf Endre Delingsrud, sier at det er muligheter for å melde seg tidligere ut av Eika. | Foto: SpareBank 1 Østlandet

Årets første fusjonsnyhet kom med meldingen om at Totens Sparebank vil fusjonere med Sparebank 1 Østlandet. Da kom det frem at det er tre års oppsigelsestid i Eika, som begynner å løpe fra første årsskifte etter at en formell oppsigelse er levert. Totens Sparebank vil derfor i praksis være bundet til Eika-alliansen ut 2027. 

Da fusjonen ble offentliggjort opplyste Eika til FinansWatch at det ikke var levert noen oppsigelse. 

— Vi må ha et formelt vedtak på fusjonen før vi kan sende noen oppsigelse til Eika. Dette vil skje på generalforsamling 22. februar, sier administrerende banksjef, Rolf Endre Delingsrud i Totens Sparebank til FinansWatch. 

Medlemskap i to allianser

Dersom fusjonen blir godkjent og følger den planlagte tidsplanen, vil Totens Sparebank bli en del av Sparebank 1-alliansen i tredje kvartal. Men banken vil fortsatt drifte på Eikas tekniske plattform antatt ut 2025 og være økonomisk forpliktet til Eika ut 2027. Det vil dermed ta noe tid før banken ser en økonomisk kostnadsgevinst.

— Når vi i fusjonen ikke har tatt inn noen kostnadssynergier i det korte perspektiv, så er det begrunnet i at vi tilhører to forskjellige allianser, sier Delingsrud. 

Kjøpe seg fri

Delingsrud forteller at de vil antagelig bli samlet til én bank i tredje kvartal i år. Først må fusjonen bli vedtatt av generalforsamlingen, deretter må de få godkjent søknad av både finanstilsynet og konkurransetilsynet. 

Selv om banksjefen er godt fornøyd med tiden i Eika, sier han at det skal være mulig å få kortet ned oppsigelsestiden. Kostnaden på en eventuell utmelding ser han for seg blir beregnet av kostnaden på å sitte i alliansen ut tiden. 

— Det er mulig å betale seg ut av medlemskapet. Først må det skje en formell utmelding. Hvis vi ønsker å forhandle om det, må vi sette oss ned, og bli enige om en pris, sier Delingsrud, og legger til:

— Det er ikke unaturlig å at vi kommer til å søke tidligere utmelding når vi har fått en klar og tentativ plan, etter fusjonen er offentlig vedtatt. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også