Regjeringen endrer bankenes kapitalkrav

Finansdepartementet legger i dag frem en pakke med tiltak som vil bedre rammevilkårene for små og mellomstore banker i hele landet.

Finansdepartementet har i dag bedt Finanstilsynet utrede endringer i bankenes kapitalkrav, blant annet innføring av en ny og mer risikofølsom standardmetode for beregning av kapitalkrav for kredittrisiko. Standardmetoden brukes av de mindre bankene, og målet er at den nye metoden skal gjelde i Norge fra 1. januar 2025, skriver regjeringen i en pressemelding

Finansdepartementet vil dessuten innføre nye krav til kapitalsammensetning for såkalte pilar 2-krav på en måte som gir lavere krav til ren kjernekapital, særlig for de mindre bankene. Dette innføres allerede 31. desember 2023.

I tillegg har Finansdepartementet i dag gjennom brev bedt Finanstilsynet utarbeide det nødvendige tallgrunnlaget for at risikovektene for landbrukseiendomslån kan reduseres fra 100 til 50 prosent. Dersom det er grunnlag for det, slik foreløpige undersøkelser tilsier, vil en slik endring kunne gjennomføres raskt og gi lettelser hos flere banker.

− Bankkundene er vinneren når små og mellomstore banker nå skal få bedre rammevilkår. De fleste banker i Norge er små eller mellomstore, og bruker den såkalte standardmetoden til å beregne sine kapitalkrav. Det at vi nå vil få på plass den nye og langt bedre standardmetoden allerede 1. januar 2025, vil gi små og mellomstore banker bedre og mer rettferdige rammevilkår opp mot større banker. Dette kan også bidra til mer effektiv konkurranse i bankmarkedet, noe alle bankkunder er tjent med, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Pilar 2-krav

− Fra kommende årsskifte innfører vi dessuten en lettelse i bankenes individuelle pilar 2-krav, og departementet vil ha lavere kapitalkrav for landbrukseiendomslån og ber Finanstilsynet om å gjøre analyser for å få til dette. Samtidig vil rammeverket for øvrig bidra til at den gode soliditeten i det norske banksystemet opprettholdes i en usikker tid.

Det står videre at den 6. desember godkjente EU-landene enigheten fra juni om gjennomføring av de siste delene av Basel III-anbefalingene i EU. Det er ventet at Europaparlamentet formelt vil godkjenne det omforente forslaget innen kort tid. Regelverksendringene omfatter blant annet en ny standardmetode for å beregne kapitalkrav for kredittrisiko og et nytt kapitalkravsgulv for banker som bruker interne modeller (IRB-banker). Den nye standardmetoden er mer risikosensitiv enn dagens metode, og kan gi lavere kapitalkrav for lån med lav belåningsgrad. Den nye standardmetoden og endringer for IRB-bankene vil bidra til likere krav for små og store banker i Norge.

I forslaget om endringer i rammeverket for fastsettelse av pilar 2-krav og såkalt kapitalkravsmargin, herunder endringer som følger av CRD5-direktivet. Finansdepartementet ba i høringsbrevet særlig om innspill til om det bør fastsettes en overgangsregel om at nye krav til kapitalsammensetning for pilar 2-krav senest skal gjelde fra 31. desember 2023. Det innebærer at pilar 2-kravet som hovedregel skal dekkes av 56,25 prosent ren kjernekapital, mot tidligere 100 prosent. 

Regjeringen melder at de i løpet av kort tid vil fastsette den nevnte overgangsregelen i forskrift, slik at den blir gjeldende fra 31. desember i år. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også