Krise i Næringsbanken etter store tap

Et år med dårlige nyheter og et underskudd på nesten 100 millioner kroner i tredje kvartal kvester verdsettelsen av Næringsbanken.
NOK Å GJØRE: Næringsbanken Pål Svenkerud kom inn som styreleder i Næringsbanken i mai i fjor. Fra da og frem til i dag har banken hatt tre forskjellige daglige ledere. | Foto: dar Ruud / NTB
NOK Å GJØRE: Næringsbanken Pål Svenkerud kom inn som styreleder i Næringsbanken i mai i fjor. Fra da og frem til i dag har banken hatt tre forskjellige daglige ledere. | Foto: dar Ruud / NTB

Nærginsbanken på Moelv leverte denne uken blodrøde tall for tredje kvartal. Store tap og tapsavsetninger sørget for et underskudd på 96,4 millioner kroner for kvartalet. Så langt i år har banken et samlet underskudd på 105 millioner kroner.

I sin kvartalsberetning skriver styret i banken at tapene i hovedsak skyldes økte tapsnedskrivninger og fortsatt høye kostnader knyttet til gjennomgangen av bankens utlånsportefølje og prosessen med Finanstilsynet.

I tredje kvartal gjør banken en nedskrivning for forventet tap på utlån og garantier på 129,9 millioner kroner. 

«Den betydelige økningen er sammensatt, og skyldes mer krevende økonomiske forhold for kundene, samt en omfattende gjennomgang av bankens utlånsportefølje og modell for tapsnedskrivninger», skriver styret.

Tilbake i august, da banken la frem resultatene for andre kvartal, ble det varslet at en emisjon skulle gjennomføres for å styrke bankens kapitaldekning. Og behovet for en emisjon ble enda viktigere da banken i september mottok varsel om økt pilar 2-krav fra 4 prosent til 6 prosent gjeldende fra 30. november.

Ekstraordinær generalforsamling

Nå, i kvartalsrapporten for tredje kvartal, informerer banken om at det ser ut som en emisjon på 230 millioner kan gjennomføres, men da med en tegningskurs på 3 kroner, 6 kroner under pålydende kurs til dagens aksjer.

Styret i Næringsbanken kaller derfor inn til en ekstraordinær generalforsamling 30. november. Generalforsamlingen vil da ta stilling til et forslag om å gjennomføre en kapitalnedsettelse der selskapets aksjekapital skrives ned på 193,6 millioner kroner til 64,5 millioner kroner.

Reduksjonen vil føre til at aksjenes pålydende verdi blir 3 kroner, altså samme nivå banken har klart å få interesse for i emisjonen.

Kursfall på 91 prosent på ett år

Aksjene til Næringsbanken er ikke børsnotert, men Norne Securities tilbyr en liste over transaksjoner i aksjen gjennomført via meglerhuset. Denne listen viser at kursen nådde en topp i desember 2021 da aksjen ble omsatt for 41 kroner, noe som den gang tilsvarte en selskapsverdi på 841 millioner kroner.

I en så illikvid aksje skal man være varsom med å legge for mye vekt på enkelthandler. Da kan man legge større vekt på en emisjon gjennomført på samme tid der selskapet ble verdsatt til 604 millioner kroner.

Siste noterte handel hos Nore er fra desember i fjor, da ble 6500 aksjer omsatt til en kurs på 33 kroner. Det tilsvarte da en selskapsverdi på 708 millioner kroner. Det betyr at verdien av Næringsbanken – beregnet ut fra den kommende emisjonen i Næringsbanken - har falt med 91 prosent på ett år.

Kompetanse på plass

Etter en rekke utskiftninger i staben og nye rekrutteringer, mener styret i Næringsbanken at banken nå er godt rigget.

«Banken har rekruttert kompetente medarbeidere i første halvår 2023 og alle disse har kommet på plass i løpet av tredje kvartal. Banken har styrket ledergruppen og viktige nøkkelfunksjoner – både i stab og i kunderettede aktiviteter», skriver styret i sin beretning.

Styret mener den nye organisasjonen har gitt banken et robust grunnlag for videre utvikling. Det understrekes at man nå kan bygge «en god kredittkultur og kvalitet i alle ledd». 

Men selv om organisasjonen nå er robust, forventer ikke styret vekst med det første.

«Med bakgrunn i markedsforholdene og de rådende omstendigheter forventes ikke vekst i de kommende periodene», skriver styret.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også