Mener budsjettforliket vil skjerpe konkurransen mellom bankene

Innrapportering av gjennomsnittlige utlånsrenter på boliglån er et av grepene organisasjonen Huseierne vil styrke konkurransen blant norske banker.
FORNØYD: Morten Andreas Meyer, generalsekretær i forbrukerorganisasjonen Huseierne er meget fornøyd med at budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene bidrar til styrket bankkonkurranse. | Foto: Huseierne / Christiane Y. Vibe
FORNØYD: Morten Andreas Meyer, generalsekretær i forbrukerorganisasjonen Huseierne er meget fornøyd med at budsjettforliket mellom SV og regjeringspartiene bidrar til styrket bankkonkurranse. | Foto: Huseierne / Christiane Y. Vibe

Søndag ble det klart at regjeringspartiene og SV har kommet frem til et budsjettforlik. I forliket ble det ingen plass til noen finansskatt, men forliket inneholder flere punkter som vil påvirke finansnæringen.

SV og regjeringspartiene ble blant annet enige om tre forslag for å styrke konkurransen mellom bankene:

  • Bankene skal rapportere gjennomsnittlige utlånsrenter på boliglån.
  • Bankene skal fortelle om hvilke områder de gir lån i
  • Det skal utredes bedre tilsyn med at forbrukernes rettigheter oppfylles innenfor finansområdet

- Alle disse tre forslagene stemmer med våre tanker om bedre bankkonkurranse, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i organisasjonen Huseierne i en pressemelding.

Han mener disse punktene i budsjettet er en seier for alle med boliglån.

– Bedre informasjon vil bidra til bedre bankkonkurranse og dermed lavere renteutgifter, sier Meyer.

Har gitt effekt i Sverige

Han beskriver dagens bankkonkurranse som «ganske dårlig» og peker på at renten som oppgis i bankenes prislister ofte bare er veiledende.

– Bankene gir i dag bedre renter til en rekke kunder, men du vet ikke hvilke renter de andre får. Ved at bankene må oppgi gjennomsnittsrentene de har på boliglånene vil forbrukerne vite hvilket prutningsrom som finnes. Dette er et system som finnes i Sverige, og som har gitt bedre bankkonkurranse der, sier Meyer.

Han mener også en løsning der bankene blir tydeligere på hvor de gir lån vil være positiv.

– Det er også viktig at vi forbrukere får vite hvilke banker som gir lån der vi bor. Det er i dag vanskelig å finne ut, og det gir lavere bankkonkurranse enn det burde være.

Noen som kan holde i ørene

Meyer sier han også er fornøyd med at det skal utredes bedre tilsyn med bankkonkurransen.

– I dag er dette tilsynet spredt på en rekke ulike ansvarlige med for lave bevillinger til å drive skikkelig tilsyn med bankene. Det er viktig at vi har noen som kan holde bankene ordentlig i ørene.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også