Rødt-lederen mener banknæringen kan puste lettet ut

Søndag formiddag presenterte regjeringspartiene Ap og Sp enigheten med SV om neste års statsbudsjett. Den inneholdt ingen økning i finansskatten.
VILLE HA MER FRA BANK: Partileder Marie Sneve Martinussen i Rødt synes det er skuffende at regjeringspartiene og SV ikke henter mer fra banknæringen.
VILLE HA MER FRA BANK: Partileder Marie Sneve Martinussen i Rødt synes det er skuffende at regjeringspartiene og SV ikke henter mer fra banknæringen.

Det blir ingen økning i finansskatten. Det ble klart da Arbeiderpartiet og Senterpartiet la frem sin enighet med Sosialistisk Venstreparti om årets statsbudsjett.

SV ønsket i utgangspunktet å øke skatten på finansnæringen med 5 milliarder kroner, men fikk ikke gjennomslag for dette i forhandlingene.

– Dette er en god søndag for banknæringen, som kan puste lettet ut – finansskatten økes ikke og de beholder skattefordelene sine i en tid med enorme overskudd. Det er skuffende, for her hadde det vært milliarder å hente, til mer omfordeling til alle de som sliter med høye renter, sier Rødt-lederen til NTB.

Fornøyd

I Finans Norge ble denne delen av budsjettet bedre mottatt.

– Det er bra at regjeringspartiene har stått imot SVs skattekrav på dette området. Det er viktig at skattebyrdene for næringslivet ikke økes nå, sier administrerende direktør Kari Olrud Moen i Finans Norge i en kommentar på organisasjonens nettside.

Finans Norge har de siste ukene argumentert tydelig mot økning i finansskatten.

– Mer skatt, og mer uforutsigbarhet er det næringslivet, inklusiv finansnæringen, trenger minst nå, sa Olrud Moen nylig til FinansWatch.

Les mer: Finans Norge mener økte skatter er det siste finansnæringen trenger

Må rapportere mer

Selv om det ikke ble økt finansskatt, fikk SV gjennomslag for at bankene innen juli skal rapportere gjennomsnittlige renter på gitte boliglån og offentliggjøre data som danner grunnlag for beslutninger om pris og tildeling av lån. Dette skal legges ut på Finansportalen.

– Dette betyr økte rapporteringskostnader for bankene med uklar nytte for samfunnet. Finans Norge er allerede i dialog med finansdepartementet om flere av disse forslagene som forberedelse til neste års finansmarkedsmelding der vi er bedt om å belyse effektene av dem. Det vil vi bidra med så raskt som mulig, sier Olrud Moen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også