SV vil skattlegge bankenes milliardoverskudd

Partiet mener bankenes overskudd kombinert med høye renter for kundene gjør det nødvendig med hardere skattlegging. 
ØKT SKATT: Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener bankene har hatt for lav skatt over lengre tid. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
ØKT SKATT: Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener bankene har hatt for lav skatt over lengre tid. | Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

I en tid med høye rentenivåer, samtidig som bankene viser til solide inntjeninger, mener SV at det er på tide å skatte bankene hardere. 

– Bankene raner folk. Det er tid for å følge pengene, og sørge for at noe av disse enorme overskuddene føres tilbake til folk, sier SV-leder Kirsti Bergstø i et intervju med Dagbladet. 

Uttalelsen kommer i kjølvannet av at blant annet DNB la frem sine Q3-tall i forrige uke. Banken hadde netto renteinntekter på 15.718 millioner kroner, og et resultat etter skatt på 10.142 millioner. 

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, sier til avisen at hun mener at finansskatten bør økes for å skatte bankene hardere. 

– Vi bør ikke innføre ekstraordinære skatter når vi kan bruke det skattesystemet vi har. Bankene har hatt for lav skatt over tid, sier Kaski. 

Partiet Rødt har tidligere kommet med et representantforslag der de de ønsker at staten skal ta grep om boliglånsmarkedet, og skattlegge overskuddet til bankene i tider der rentemarginen er over normalnivå.

”Overført til norske forhold ville en ekstraskatt etter tsjekkisk modell kunne gitt store milliardbeløp til statskassa, som ville gitt økt handlingsrom for en rettferdig finansiering av priskrisetiltak som monner for alle norske familier som sliter. En slik ekstraskatt bør derfor innføres,” skreiv representantene Marie Sneve Martinussen, Mímir Kristjánsson og Tobias Drevland Lund i forslaget. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også