NHO advarer mot SVs forslag om å øke skattene for bankene

SV foreslår å øke finansskatten for bankene for at staten skal få 5 milliarder kroner mer til omfordeling. NHO advarer og sier det kan svekke bankene.
ADVARER: NHO-direktør Ole Erik Almlid mener SVs forslag om å øke skattleggingen av bankene vil være uheldig. | Foto: Ole Berg-Rusten
ADVARER: NHO-direktør Ole Erik Almlid mener SVs forslag om å øke skattleggingen av bankene vil være uheldig. | Foto: Ole Berg-Rusten
NTB

I sitt alternative budsjett som SV la fram torsdag, går det fram at partiet vil endre skattleggingen av bankene. I forslaget pekes det på at bankene i inneværende år har hatt svært høy rentemargin og går med rekordoverskudd. Samtidig betaler banker ingen merverdiavgift på sine tjenester, men ilegges en finansskatt på lønn og overskudd.

– Nivået på finansskatten er imidlertid for lavt sammenlignet med hva bransjen ville betalt i skatt dersom det var merverdiavgift på finansielle tjenester. Differansen er om lag fem milliard kroner, står det i forslaget.

I Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) får derimot dette forslaget ingen gjenklang. Administrerende direktør Ole Erik Almlid henvender seg direkte til regjeringspartiene som nå skal gå i forhandlinger med SV for å oppnå et budsjettforlik.

– NHO mener skattene må ned og vi forventer at regjeringspartiene holder sine løfter om å ikke øke skattene etter fjorårets kraftige skatteøkninger. Det er urolige tider. Bedriftene trenger forutsigbarhet både når det gjelder kostnader og skatt, sier Almid.

Han advarer videre mot å velge seg ut en bransje for ekstra skattlegging hver gang det er behov for inndekning i statsbudsjettet og sier at økt skattetrykk mot bankene nå kan svekke konkurranseevnen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også