Økokrim skeptisk til lovforslag om foreldelse av inndragskrav

Økokrim-sjefen mener flere kriminelle vil kunne beholde sitt utbytte fra kriminelle handlinger dersom inndragskrav får en utløpsdato. 
Direktør i Økokrim, Pål Lønseth, men er det ikke skal være foreldelsesfrist på inndragningskrav mot kriminelle. | Foto: Hanna Johre/NTB
Direktør i Økokrim, Pål Lønseth, men er det ikke skal være foreldelsesfrist på inndragningskrav mot kriminelle. | Foto: Hanna Johre/NTB

I et lovforslag fra Finansdepartementet foreslås det en foreldelsesfrist på 10 år på inndragningskrav mot kriminelle. Det får Økokrim til å reagere. 

– Lovforslaget vil gjøre inndragning mindre effektivt. En risikerer at kriminelle får beholde utbyttet fra straffbare handlinger, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth til E24.

Dagens regelverk åpner for to års forlengelse av foreldelsesfristen, men dette unntaket er foreslått fjernet fra loven. Ifølge E24 har én milliard kroner i inndragbart utbytte ikke blitt inndratt på grunn av foreldelsesfristen mellom 2014 og oktober 2022. 

– Lovforslaget samsvarer også svært dårlig med de politiske signalene om at politi og påtalemyndighet skal skjerpe innsatsen på inndragningsfeltet. Tvert imot er dette et lovforslag som vil kunne vanskeliggjøre dette arbeidet, mener Lønseth.

Ifølge Økokrim er dette et problem fordi dømte får både inndragningskrav og fengselsstraff. Mens de soner blir det ikke innkrevd noen penger, altså er mye av foreldelsesfristen allerede løpt når innkrevingen starter. I flere tilfeller tar det lang tid å finne utbyttet, for så å kunne inndra det. 

Økokrim mener det ikke skal være noen foreldelsesfrist på inndragningskrav mot kriminelle, og får støtte fra Riksadvokaten, Oslo Statsadvokatembeter, Politidirektoratet, Oslo politidistrikt og Politidirektoratet for sitt synspunkt.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også