Revisorforeningen sier at statsbudsjettet ikke svarer til utfordringene i samfunnet

Hadde håpet at bruken av oljepenger skulle ned. 
Foto: Vidar Ruud / NTB
Foto: Vidar Ruud / NTB

Administrerende direktør i Revisorforeningen, Karen Kvalevåg, sier i en pressemelding at budsjettet som er lagt frem ikke er basert på forutsigbarhet for noen, ifølge NTB

- Statsbudsjettopplegget for 2024 er ekspansivt. Det er for så vidt forståelig at det i dagens situasjon ikke legges opp til vesentlig reduksjon av oljepengebruken. Stabilitet og forutsigbarhet er viktig i urolige tider. Men det er foruroligende at oljepengebruken forsetter å øke, sier hun. 

- Vi trenger strengt tatt ikke økte vekstimpulser fra statsbudsjettet nå. Mer penger vil ikke bidra til lavere priser. Og det vil ikke redusere presset på renten. Tvert imot. Om ikke finanspolitikken leverer, vil Norges Bank måtte gjøre jobben gjennom pengepolitikken. 

Hun sier at det ville vært forventet at oljepengebruken skulle ned, med tanke på en langsiktig bærekraftig økonomi. 

- Det må være et mål på sikt å få ned oljepengebruken. Nå er hver femte budsjettkrone en oljekrone. Og det handler dypest sett om mer enn prisstigning. Det handler også om rettferdig fordeling mellom generasjoner, langsiktig bærekraftighet i økonomien og vår evne til å opprettholde et sterkt og levedyktig privat næringsliv. 

- Om det er politisk vilje er det fullt mulig å prioritere tiltak for de som trenger det mest innenfor en nøytral ramme. Det fordrer selvsagt at noe også må kuttes eller velges bort, men politikkens hovedoppgave er nettopp å prioritere. 

Kvalevåg legger til at det er fornuftig at ”monsterskatten” igjen utsettes slik at det gir bedre rom for tilpasning i næringslivet. 

- Regjeringen sliter med å finne en fornuftig avgrensning for beskatning av privat konsum i selskap. Det tas nå sikte på å fremme et forslag i 2024, med ikrafttredelse i 2025. Ett års ytterligere utsettelse gir tid for tilpasning, som næringsdrivende bør benytte, sier hun. 

Revisorforeningen sier at det er skuffende at den ekstra arbeidsgiveravgiften ikke fjernes, men bra at det ikke gjøres de store endringene i skatten til folk. 

- Det er positivt at det ikke foreslås vesentlige endringer i det generelle skatteopplegget. Samtidig er det skuffende at den ekstraordinære arbeidsgiveravgiften på høye inntekter, som er uttalt å være midlertidig, ikke reverseres. En heving av innslagspunktet fra 750 til 850 000 er helt uvesentlig. Dette er en ekstraskatt uten logisk begrunnelse, som straffer kompetanse og rammer et næringsliv som allerede er hardt prøvet, avslutter Kvalevåg. 


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også