Reagerer på rentekomiteens kuvending

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank sier sentralbanken blir veldig uforutsigbar når de nå bruker samme forklaring til å heve renten som de tidligere brukte til å holde renten nede. 
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch

Norges Bank satte sist torsdag opp styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 4,25 prosent. Det var ventet, men de overrasket også mange med å antyde at det blir en renteheving til i år. 

De foregående rentehevingene har vært forklart med høy inflasjon og svak kronekurs mot de store utenlandske valutaene. Men ved siste rentemøte var det ikke lenger slik. 

Nå er det høy oljepris og oljeinvesteringer som er forklaringen. 

– Dette er det rett og slett vanskelig å forstå. Det har ikke skjedd noe som helst på oljeaktivitetssiden siden juni, mener sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank til Finansavisen.

Han sier det er merkelig at Norges Bank dobler anslaget sitt for oljeinvesteringer ettersom en midlertidig oljeskattepakke har ført til at veldig mange prosjekter ble meldt inn for godkjenning i år. Endringer i oljeprisen fremover vil ikke få effekt før lenger frem i tid. 

– [...] jeg synes det nesten bare er pussige trekk ved oppjusteringen av rentebanen denne gangen. Jeg mener Norges Bank burde vært tydeligere i å forklare hva som nå er nytt og hva de har tenkt, sier Knudsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også