Finansforbundet mener økt finansskatt vil ramme distriktene mest

Finansforbundet mener finansbransjen sliter nok med å rekruttere kompetanse som det er. Med økt finansskatt, som SV ønsker, vil utfordringene øke enda mer, mener forbundet.
Sven Eide, leder av samfunnspolitisk avdeling i Finansforbundet. | Foto: Finansforbundet
Sven Eide, leder av samfunnspolitisk avdeling i Finansforbundet. | Foto: Finansforbundet

SV har foreslått å øke finansskatten i neste års statsbudsjett. Det møtes ikke uventet med motstand fra finansbransjen

Også Finansforbundet, den største arbeidstakerorganisasjonen i bransjen, mener økt finansskatt bare vil føre til økte utfordringer for dem som allerede sliter mest med å skaffe seg kompetanse. 

– Med sin forhøyede arbeidsgiveravgift straffer finansskatten banker som velger å opprettholde arbeidsplasser og rådgivningstilbud nært folk, fremfor å henvise kundene til selvbetjening gjennom sentraliserte løsninger. Dette er særlig skadelig for lokale sparebanker, som ofte relativt sett har betydelig høyere lønnsutgifter enn større forretningsbanker, sier Sven Eide, leder av samfunnspolitisk avdeling i Finansforbundet til Finansfokus

Finansskatten kommer i tillegg til normal arbeidsgiveravgift og andre sosiale kostnader. Spesielt ute i distriktene er finansselskapene avhengige av å kunne tilby konkurransedyktig lønn for å tiltrekke seg kompetanse. Det mener forbundet vil bli enda vanskeligere med økt skatt. 

Da finansskatten ble innført i 2017 var det et mål om at den skulle gi 3,5 millarder kroner i inntekter til staten. Fra 2021 til 2022 økte skatteinntektene fra finansskatten med 20 prosent og ga nær seks milliarder kroner i skatteinntekter. 

– Det er skuffende at regjeringen på nytt bryter løftet som ble gitt i forbindelse med innføringen av finansskatten, sa kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge til Finansfokus i forbindelse med statsbudsjettet i fjor. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også