Regjeringen legger nedgang i prisveksten til grunn for statsbudsjettet

Finansministeren mener at det fortsatt kommer noen måneder med fortsatt høy prisvekst, men at vi er ved toppen og på vei ned.
UTVALG: – Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Terje Pedersen / NTB
UTVALG: – Dette blir en bred og god gjennomgang for å sikre et godt betalingssystem for fremtiden, for samfunnet og for den enkelte i hverdagen, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: Terje Pedersen / NTB
NTB-Marius Helge Larsen og Marie De Rosa

Høy inflasjon har ført til at Norges Bank i flere omganger har satt opp renten. Nå mener regjeringen at prisveksten vil være på vei ned om noen måneder. 

– Det legger vi til grunn i statsbudsjettet, sier finansministeren.

– Vi mener at det er mye mer stabilt farvann for norsk økonomi. Og at vi stabiliserer prisveksten på det nivået vi er på nå i en liten periode, og at vi skal ned i løpet av 2024, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).

Tirsdag holdt han sitt såkalte augustforedrag for studentene på Universitetet i Bergen, hvor han tegnet opp linjene for neste års statsbudsjett.

– Er ved toppen

Vedum er tydelig på at både Statistisk sentralbyrå (SSB), Norges Bank og Finansdepartementet nå regner med at prisveksten snart skal nedover.

– Vi mener at vi i noen måneder til vil ha fortsatt ganske høy prisvekst. Men at vi er ved toppen og på vei ned. Det er veldig, veldig bra. Det er det vi legger til grunn når vi lager budsjettet, sier Vedum.

I tillegg viser analysene at arbeidsledigheten vil holde seg lav, på rundt 2 prosent framover, ifølge finansministeren.

– Vurderingen er at vi kan få til en myk landing i stedet for en krasjlanding, sier Vedum.

Ingen store skattegrep

Underveis i foredraget ble Vedum utfordret på om regjeringen legger opp til noen store skattegrep i statsbudsjettet for neste år, som blir spikret på budsjettkonferansen denne uken.

Det avviser Vedum.

– Jeg mener grepene vi gjorde i fjor, var helt nødvendige og riktige, men det kommer ikke store, nye skattegrep nå. Men jeg mener det var riktig det vi gjorde på grunnrenteskatt.

Den såkalte «lakseskatten» ble foreslått av regjeringen i fjor høst med virkning fra 2023. Budsjetteffekten slår imidlertid ikke inn før i 2024.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også