Finanstilsynet pålegger Fearnley Securities å endre organiseringen

Verdipapirforetakets bruk av indre selskap er ulovlig ifølge tilsynet. 
Peter Wessel er adm. dir. i Fearnley Securities. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Peter Wessel er adm. dir. i Fearnley Securities. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

I et brev av 12. mai i år pålegger Finanstilsynet Fearnley Securities å endre sin organisering. 

Årsaken er ifølge Finanstilsynet at Fearnley har organisert seg med et indre selskap som disponerer verdipapirforetakets virksomhet. Siden det indre selskapet ikke har egen konsesjon som verdipapirforetak er imidlertid organiseringen ulovlig, mener Finanstilsynet.

«Tillatelse som verdipapirforetak kan kun gis til aksjeselskap eller allmennaksjeselskap», skriver Finanstilsynet i en melding.

Finanstilsynet har tidligere gjort lignende vedtak for fire andre verdipapirselskaper. I 2020 fikk Pareto Securities, Carnegie, Clarksons Platou Securities og Pareto Alternative Investments samme pålegg. Tidligere i år fikk også Oslo Finans et lignende pålegg

«Finanstilsynets vedtak er basert på den lovforståelsen som kommer til uttrykk i Finanstilsynets vedtak fra 2020 blant annet overfor tre verdipapirforetak, og i Finanstilsynets vedtak fra tidligere i 2023 overfor et fjerde verdipapirforetak. Vedtakene er påklaget, og klagene er til behandling i Finansdepartementet», skriver Finanstilsynet.

Fearnley Securities har svart Finanstilsynet under saksbehandlingen at de ikke er enige i lovforståelsen som legges til grunn for pålegget ettersom det indre selskapet «ikke yter konsesjonspliktige investeringstjenester», ettersom de heller ikke har anledning til det. 

Pålegget får utsatt effekt i påvente av klagebehandlingen i Finansdepartementet. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

!
Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også