Oslo Finans får pålegg om organisasjonsendring av Finanstilsynet

Finanstilsynet har fattet vedtak mot verdipapirforetaket etter det de mener er ulovlig bruk av interne selskap. 
Illustrasjonsbilde. Finanstilsynet pålegger Oslo Finans å avvikle sin ordning med indre selskaper. | Foto: Sebastian Holsen
Illustrasjonsbilde. Finanstilsynet pålegger Oslo Finans å avvikle sin ordning med indre selskaper. | Foto: Sebastian Holsen

Finanstilsynet sende mandag et brev til Oslo Finans hvor de pålegger selskapet å endre sin organisering. Årsaken er bruk av to indre selskaper, hvor verdipapirforetaket er hovedselskap og en gruppe angitte personer er stille deltakere. 

«De indre selskapene har ikke tillatelse til å utøve virksomhet som verdipapirforetak, og kan etter lovgivningen heller ikke få slik tillatelse. Tillatelse som verdipapirforetak kan kun gis til aksjeselskap eller allmennaksjeselskap», skriver Finanstilsynet i en melding.

Saken går tilbake til 25. mai 2021 da Oslo Finans redegjorde for tilsynet om sin godtgjørelsesordning, herunder de indre selskapene. Tilsynet fulgte opp saken og sendte et varsel om pålegg i august 2022.

Tilsynet har også tidligere brukt samme lovgrunnlag for å pålegge omorganisering i tre andre verdipapirforetak. Disse har klaget inn påleggene til Finansdepartementet, men det foreligger foreløpig ingen avklaring på Finanstislynets tolkning og anvendelse av regelen. 

I påvente av en avgjørelse velger Finanstilsynet derfor å fortsette sitt tilsyn med sin tidligere lovforståelse på området. 

Uenig

Oslo Finans er ifølge Finanstilsynets brev uenige i lovforståelsen. De hevder i sitt tilsvar at de indre selskapene ikke yter konsesjonspliktige investeringstjenester, nettopp fordi de ikke har hjemmel til det. 

De har derfor bedt Finanstilsynet avvente et pålegg om retting til en avgjørelse foreligger, men det har tilsynet ikke tatt til følge. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også