Eiendom Norge: Finanstilsynet må fratas oppgaver

Eiendom Norge mener Finansdepartementet, ene og alene, bør ha ansvar for utlånsreguleringen.
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge vil at Finanstilsynet fratas ansvaret for utlånsreguleringen. | Foto: Eiendom Norge / PR
Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge vil at Finanstilsynet fratas ansvaret for utlånsreguleringen. | Foto: Eiendom Norge / PR

Torsdag formiddag legger Finanstilsynet frem sitt forslag til organisering av tilsynet fremover for finansminister Trygve Slagsvold Vedum. I den sammenheng håper Eiendom Norge på endringer i tilsynet.

– Vi mener Finanstilsynet bør fratas ansvar for utlånsreguleringen. Tilsynsrollen må i stedet rendyrkes, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge, i en pressemelding.

– Vi er positive til at det nå foreligger en utredning om Finanstilsynets oppgaver og vi støtter hovedlinjene i utredningen. Det er viktig at rollefordelingen mellom Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet er tydelig, fortsetter Lauridsen.

Finansdepartementet

Eiendom Norge mener det er kommet en lang rekke reguleringer av finansnæringen og boligmarkedet siden finanskrisen i 2008-09, og at mange av reguleringene er blitt til uten en større prinsipiell diskusjon om organiseringen og det formelle eierskapet til disse.

– Det gjelder særlig utlånsforskriften som er viktig for et velfungerende boligmarked, sier Lauridsen.

– Utlånsforskriften er et tiltak for økt finansiell stabilitet på mikronivå som er begrunnet i lavregime. Vi mener forskriften bær være Finansdepartementets ansvar alene, sier Lauridsen.

– Mangelfullt utredningsarbeid

Og direktøren for Eiendom Norge er klar på at Finanstilsynet ikke har gjort en god nok jobb så på området.

– Finanstilsynet har i flere runder utført et mangelfullt utredningsarbeid om utlånsforskriften med svært selektiv kildebruk. Dette taler for utlånsforskriften ikke skal være Finanstilsynets utredningssansvar eller råd, sier han.

Lauridsen og Eiendom Norge mener derimot at tilsynet må rendyrkes, og skriver i meldingen at Eiendom Norge har hatt en «svært god» dialog med Finanstilsynet om kontroll og kvalitetsforbedringer i eiendomsmeglingsbransjen.

– I nær dialog med Finanstilsynet har eiendomsmeglingsbransjen i Norge hevet kvaliteten betydelig. Det gjelder særlig arbeidet mot hvitvasking og økonomisk kriminalitet, som er blitt stadig mer omfattende og viktigere de siste årene, sier Lauridsen.

– I fremtiden må Finanstilsynets tilsynsrolle styrkes ytterligere, avslutter Lauridsen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også