Finanstilsynet kritiserer utstrakt bruk av rettede emisjoner

Tilsynet har sendt ut et brev til bransjen hvor de minner om regelverket, som sier rettede emisjoner ikke skal være den dominerende løsningen for emisjoner.
Arkivbilde. Finanstilsynets fasade på Bankplassen i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Arkivbilde. Finanstilsynets fasade på Bankplassen i Oslo. | Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Finanstilsynet har i dag sendt ut et likelydende brev til «relevante verdipapirforetak» hvor de minner om reglene for emisjoner i almennaksjeloven. 

«Bruken av rettede emisjoner er den sterkt dominerende formen ved kapitalforhøyelser i det norske markedet. Denne formen fraviker allmennaksjelovens hovedregel om at alle aksjeeiere har fortrinnsrett ved kapitalforhøyelser», skriver Finanstilsynet i brevet.

Finanstilsynet peker på rådgivere og tilretteleggere for aksjeselskaper som vil hente inn kapital, det vil si de ulike Markets og Securities-virksomhetene. 

Loven sier i dag:
«Utsteder må ikke utsette innehaverne av de finansielle instrumentene for forskjellsbehandling somikke er saklig begrunnet ut fra utsteders og innehavernes felles interesse. I forbindelse medomsetning eller utstedelse av finansielle instrumenter eller rettigheter til slike, må utstedersstyrende organer, tillitsvalgte eller ledende ansatte ikke treffe tiltak som er egnet til å gi dem selv,enkelte innehavere av finansielle instrumenter eller tredjemenn en urimelig fordel på bekostningav andre innehavere eller utsteder».

Tilsvarende regel finnes også hos Oslo Børs og gjelder flere av selskapslistene der. 

Selv om lovteksten kun omfatter utstederne selv, altså aksjeselskapene som gjennomfører emisjonene, skal rådgiverne deres også opptre i tråd med god forretningsskikk, skriver Finanstilsynet. Herunder følger det med å ivareta integriteten i et marked, noe som betyr at forskjellsbehandling gjennom rettede emisjoner ikke skal være det første man anbefaler, av hensyn til hele markedet. 

«Verdipapirforetakenes markedssonderinger og råd er ofte sterkt førende for utsteders valg av emisjonsform og -struktur. Verdipapirforetakene må i utøvelsen av denne virksomheten gi spesiell oppmerksomhet til kravene om å ikke utsette innehavere av finansielle instrumenter for forskjellsbehandling som ikke er saklig begrunnet ut fra utsteder og innehavernes felles interesser», skriver Finanstilsynet i brevet.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også