Norge faller på global pensjonsvurdering

Til tross for nylige pensjonsreformer har Norges pensjonssystem blitt svekket både i bærekraft og integritet, ifølge Mercer-indeksen. 
FALLER: Norge faller til 4. plass i Norden og 8. plass globalt i pensjonsvurdering, forteller Tor Olsen, senior client advisor, Mercer Marsh Benefits Norge. | Foto: Mercer Marsh Benefits Norge
FALLER: Norge faller til 4. plass i Norden og 8. plass globalt i pensjonsvurdering, forteller Tor Olsen, senior client advisor, Mercer Marsh Benefits Norge. | Foto: Mercer Marsh Benefits Norge

I år er det 15. gangen Mercer og CFA Institute publiserer Global Pensjon Index, som sammenligner pensjonsordninger rundt om i verden. Øverst på listen ligger Nederland, mens Norge har falt til 8. plass globalt og 4. plass i Norden, like foran Sverige. Island og Danmark tar henholdsvis andre og tredjeplasser. Argentina hadde den laveste indeksverdien. 

– Til tross for at Norges oljefond er et av verdens største fond, skyldes Norges relativt lave score for bærekraft i indeksen en mangel på klare retningslinjer for hvor mye av fondet som må settes av til fremtidige pensjoner. I tillegg har Norges BNP økt i større grad enn verdien av oljefondet, noe som har ført til en nedgang siden i fjor, da scoren beregnes som verdien av eiendelene uttrykt som en prosentandel av BNP, sier Tor Olsen, senior client advisor ved Mercer Marsh Benefits Norway, i en pressemelding. 

Indeksen måler pensjonssystemer i 47 land innen tre områder: tilstrekkelighet, bærekraft og integritet. 

– Generelt ser vi også en nedgang i tillit og en økende bevissthet blant enkeltpersoner om at de kanskje ikke har nok til å pensjonere seg på, sier Olsen. 

Pensjonsplanlegging har lavere prioritet

Ifølge Erlend Fredriksen, president i CFA Society Norway har Norge gjennomført flere positive reformer knyttet til pensjonssystemet, men ennå vises ikke den fulle effekten av disse. 

– Mange personer er nå i en presset økonomisk situasjon, og fokuserer nok heller på kortsiktige økonomiske utfordringer. Dette gjør at pensjonsplanlegging kan ha lavere prioritet enn før, sier Fredriksen, og legger til at data fra indeksen og rapporten gir innsikt i hvordan systemet kan forbedres. 

Et annet funn i rapporten er at flere har et ønske om å utforme sin egen pensjon. 

AI-effekten

Rapporten undersøker også potensialet til kunstig intelligens (AI) for å forbedre pensjons- og sosialforsikringssystemer og gi mennesker en bedre livskvalitet i pensjonsalderen.

– Den pågående utviklingen av AI innenfor investeringsforvalternes operasjoner og beslutningsprosesser kan føre til mer effektive og bedre informerte beslutninger, noe som potensielt kan føre til høyere reelle investeringsavkastninger for medlemmer i pensjonsplanen, sier senior partner i Mercer og hovedforfatter av studien, Dr. David Knox, og legger til at rapporten imidlertid gjør det klart at AI ikke er uten risiko, inkludert modelleringsutfordringer og etiske bekymringer, samt behovet for optimal personvern og cybersikkerhet. Sikkerhetstiltak er avgjørende for at pensjonsplaner skal beholde medlemmenes langsiktige tillit.

– AI alene er ikke den komplette løsningen. Det vil alltid være behov for menneskelig tilsyn. Til tross for disse risikoene har AI muligheten til å levere en høyere levestandard i pensjonsalderen - et verdifullt mål for alle pensjonssystemer, sier han. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Les også