Finans Norge ikke felt for diskriminering etter «negerarbeid»-kommentar

Nemnda mener ordbruken er uheldig, men at klageren ikke ble diskriminert. 
Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier organisasjonen har gjennomført en intern evaluering for å sikre at de lærer av hendelsen. | Foto: Finans Norge
Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge sier organisasjonen har gjennomført en intern evaluering for å sikre at de lærer av hendelsen. | Foto: Finans Norge

Det er Walid Shah som har klaget inn Finans Norge til Diskrimineringsnemnda. Bakgrunnen er et jobbintervju der uttrykket «negerabeid» ble brukt om kjedelige og rutinepregede arbeidsoppgaver. 

Shah sier til NRK at han er overrasket over nemndas konklusjon. 

I sin konklusjon slår Diskrimineringsnemnda fast at bruken av uttrykket «negerarbeid» kan ha en negativ påvirkning på Shah under intervjuet. Nemnda finner likevel ikke at det ikke har forekommet diskriminering på bakgrunn av etnisitet, da dette ikke har fått noen konkret betydning for Shah. 

Under sterk tvil har nemnda også kommet fram til at ordbruken heller ikke kan ses på som trakassering. Finans Norge får likevel kritikk for å ha brutt opplysningsplikten. Bakgrunnen for dette er at Shah ikke fikk innvilget innsyn i ansettelsen. 

Kommunikasjonsdirektør Jan Erik Fåne i Finans Norge har følgende kommentar til avgjørelsen på vegne av organisasjonen: 

Finans Norge har tidligere beklaget hendelsen, og sagt at ordbruken er uakseptabel og ikke representativ for dem.

Dette er en svært uheldig sak. Vi har beklaget ordbruken, og understreker igjen at begrepet som ble brukt er helt uakseptabelt. Vi har gitt en uforbeholden unnskyldning for dette, og beklaget sterkt overfor kandidaten.

At dette uakseptable begrepet ble brukt, har imidlertid ikke innvirket på ansettelsesprosessen. Selve ansettelsesprosessen har ikke vært diskriminerende. Vi registrerer at Diskrimineringsnemnda er enig i dette.

Uavhengig av behandlingen i nemnda er det viktig at Finans Norge som organisasjon lærer av dette. Derfor har vi gjennomført en intern evaluering hvor også de tillitsvalgte var involvert.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også