Folketrygdfondet om mulig kapitalforvalter i Tromsø: Bør se på de små, noterte selskapene i Norge

Statens pensjonsfond innland mener det er på tide å se på utlandet dersom de skal opprette en ny enhet med eget mandat i Tromsø.
Illustrasjonsbilde. Folktrygdfondet, ved direktør Kjetil Houg, anbefaler at en forvaltningsenhet i Tromsø bør se på noterte, nordiske aksjer utenfo referanseindeksene.
Illustrasjonsbilde. Folktrygdfondet, ved direktør Kjetil Houg, anbefaler at en forvaltningsenhet i Tromsø bør se på noterte, nordiske aksjer utenfo referanseindeksene.

Folketrygdfondet har fått i oppdrag av Finansdepartementet å utrede mulighetene for å sette opp en ny enhet for kapitalforvaltning i Tromsø. 

Denne uken publiserte Folketrygdfondet sine anbefalinger for en slik enhet til departementet. 

«[...]en mulig ny kapitalforvaltningsenhet i Tromsø bør investere i de deler av de nordiske noterte aksjemarkedene som ikke inngår i referanseindeksen for aksjer for Statens pensjonsfond Norge», skriver Folketrygdfondet i en pressemelding.

– Dette er selskaper som stort sett har lavere markedsverdi enn de selskapene som inngår i porteføljen til Statens pensjonsfond Norge i dag. Det har til nå ikke vært aktuelt å investere i disse selskapene da inkludering i porteføljen i liten grad ville endret risikoegenskapene til SPN og samtidig medført høyere kostnader i forvaltningen, sier Folketrygdfondets administrerende direktør Kjetil Houg i meldingen.

Enheten som vurderes etablert i Tromsø skal forvaltes av Folketrygdfondet, men ha sitt eget investeringsmandat. 

– Dette bør være et nordisk mandat med markedsvektet allokering til investeringer i de ulike landenes markeder, og med utgangspunkt i en kostnadseffektiv forvaltning med lave eierandeler i hvert enkelt selskap. Vi bør bruke teknologiske løsninger som sikrer en effektiv og framtidsrettet håndtering av en portefølje med mange posisjoner, sier Houg.

Da saken ble drøftet høsten 2022 var anbefalingen at enheten skulle legges under Nærings- og fiskeridepartementet, ikke Folketrygdfondet.

– Vi fraråder investeringer i unoterte aksjer med Folketrygdfondet som forvalter. Dette investeringsområdet er i stor grad allerede dekket gjennom investeringsmandatene til andre statlige kapitalforvaltere. Det vil være krevende å etablere et miljø i Tromsø ettersom denne typen forvaltning ikke bygger på Folketrygdfondets opparbeidede kompetanse, sier Houg.

Videre antar Folketrygdfondet at man uansett vil trenge litt tid på å få et godt lag av forvaltere på plass i Tromsø. 

– Det vil ta tid å bygge opp en ny enhet fordi det ikke er noe bredt kapitalforvaltningsmiljø i Tromsø i dag. Målet bør være å etablere en minimumsbemanning på 5 personer før enheten kan begynne å investere. På svært usikkert grunnlag antar vi at en bemanning på 8-15 personer i Tromsø vil være tilstrekkelig til å utføre oppdraget på sikt, sier Houg.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også