Carnegie-leder mener granskning av rettede emisjoner er et blindspor

Finanstilsynet har besluttet å studere praksisen med bruk av rettede emisjoner på Oslo Børs etter at det har kommet reaksjoner på at unntaksmetoden nærmest har blitt standard når selskaper skal hente penger. 
Arkivbilde. Meglerhuset Carnegies logo. | Foto: PR/Carnegie
Arkivbilde. Meglerhuset Carnegies logo. | Foto: PR/Carnegie

Bruken av rettede emisjoner har økt voldsomt i utbredelse det siste året. Emisjonsformen lar utvalgte aksjonærer og investorer få fortrinnsrett når et selskap skal hente penger. Det har fått småaksjonærer og andre til å reagere. De mener det er forskjellsbehandling av småaksjonærer. 

Ifølge almennaksjeloven skal aksjonærer likebehandles ved emisjoner, og rettede emisjoner skal kun brukes unntaksvis. Derfor har Finanstilsynet besluttet at de skal vurdere dagens praksis og se om kapitalmarkedselskapene gir råd til sine kunder som går imot loven. 

Dette mener Christian Begby, leder for megler og rådgivningstjenesten Carnegie, er et blindspor, og at debatten om likebehandling er viktig, men forenklet og vinklet ut fra debattantenes egeninteresser. 

– Mistenkeliggjøringen av rettede emisjoner er et blindspor, sier Begby til E24.

Han sier at emisjoner er komplekse og ulike av natur. Ofte kan tidspress, tilgang på garantister og aksjonærlistens sammensetning være eksempler på elementer som gjør en åpen emisjon vanskelig og en rettet emisjon riktig. 

Begby mener det er en styrke for det norske kapitalmarkedet at man kan bruke rettede emisjoner der åpne emisjoner blir utfordrende å gjennomføre med alle parters interesse i mente. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også