Høy skadefrekvens og dårlig vær preget Frende

Forsikringsselskapet fikk en combined ratio på 119,5 prosent ved utgangen av kvartalet. 
Konsernsjef i Frende, Vegar Styve.
Konsernsjef i Frende, Vegar Styve.

I likhet med de fleste forsikringsselskaper, ble det et tøft første kvartal for Frende Forsikring. Frende Skadeforsikring fikk et teknisk resultat per første kvartal på -125,5 millioner kroner. En nedgang på 105,8 millioner, sammenlignet med -19,7 millioner kroner i samme periode året før.

Combined ratio ble 119,5 prosent i kvartalet, mot 103,4 prosent i samme periode i 2023. Skadeprosenten er oppgitt til 99,9 prosent, mot 84,1 prosent i samme periode året før. 

Konsernsjef Vegar Styve legger ikke skjul på at resultatet preges av uværet som herjet landet i starten av kvartalet. 

– Helt siden «Hans» traff i august har skadevirksomheten blitt påvirket av store variasjoner i vær og flere større naturskader. Siste kvartal har vi sett en høy skadefrekvens spesielt relatert til frost og snøkaos, uvær og naturskadehendelser. I tillegg ligger storskadenivået høyere enn foregående år, sier Styve i en pressemelding. 

Uføre

Styve forteller at Frende Livsforsikring har en god start på året og et meget sterkt risikoresultat per 1. kvartal, som er bedre enn samme kvartal de tre siste årene. Erstatningsandelen ender på 78,6 prosent, mot 104,7 prosent årets første kvartal i fjor. 

– Risikoresultatet har over tid vært preget av et høyt nivå på nye uføresaker både for barne- og ungdomsproduktet og voksen uførepensjon, og en negativ utvikling i antallet uføre i porteføljen, spesielt blant yngre forsikringstakere, som nå blir sjeldnere friskmeldt enn tidligere forventet, sier Vegar Styve.

– Vi er tett på den krevende samfunnsutviklingen og har satt inn tiltak for å øke lønnsomheten på sikt. Uføreforsikringene bidrar fremdeles negativt på risikoresultatet, men med en forbedring i skadeprosenten totalt er risikoresultatet i første kvartal over forventning, sier han.

Finans

Resultat før skatt for Frendekonsernet endte på -25,9 millioner kroner, ned fra 45,4 millioner i fjor.

Premieinntektene for Frende Skadeforsikring endte på 642,5 millioner kroner i kvartalet, mot 585,1 millioner samme periode i 2023. 

– Det er i de utfordrende øyeblikkene, når kundene virkelig trenger oss, at hvilket forsikringsselskap de har valgt virkelig blir tydelig for kundene. Derfor jobber vi systematisk med å holde servicegraden imponerende høy. Kundene møter varme og engasjerte saksbehandlere, som gir dem gode opplevelser i møte med oss, selv når pågangen er stor, sier Styve. 

Til tross for det tøffe resultatet ser Styve blant annet positivt på finansresultatet i kvartalet, som ble 90 millioner kroner. En økning fra 88 millioner kroner fra samme periode i fjor. 

– God fart i global økonomi har gitt oppgang i aksjemarkedet i første kvartal. Med en høy avkastning i aksjemarkedet og god avkastning i rentemarkedet i kvartalet blir samlet finansavkastning sterk, sier konsernsjef Vegar Styve. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også