Frendes fondsplasseringer reddet selskapet fra underskudd i 2023

En verdiøkning på Frendes aksje- og pengemarkedsfond på over 230 millioner løftet selskapet i pluss for 2023. Selskapet melder at det har iverksatt flere tiltak for å sikre lønnsomheten.
MYE VÆR: – Når det stormer rundt oss samtidig som reparasjonskostnadene stiger, preger det resultatet til Frende og hele forsikringsbransjen, sier konsernsjef Vegar Styve.
MYE VÆR: – Når det stormer rundt oss samtidig som reparasjonskostnadene stiger, preger det resultatet til Frende og hele forsikringsbransjen, sier konsernsjef Vegar Styve.

2023 startet hardt og tok seg aldri skikkelig opp for Frende Forsikring. Torsdag morgen la selskapet frem resultatet for fjerde kvartal og det viser hvordan ekstremvær og økte kostander traff selskapet flere ganger i løpet av året.

Fjerde kvartal endte med et resultat etter skatt på 86,2 millioner kroner, men det er selskapets plasseringer i aksje- og pengemarkedsfond som sørger for at regnskapet ender med et overskudd. Frende bokfører i fjerde kvartal en verdiøkning for selskapets fondsplasseringer på 131 millioner kroner. Uten drahjelpen fra børsen, ville selskapets resultat før skatt vært på minus 26 millioner kroner

Tallene for 2023 forteller en lignende historie. Frende ender 2023 med et resultat etter skatt på 146 millioner kroner. Drahjelpen fra fondsplasseringene er på 233 millioner. 

Mye vær og høy inflasjon

I en pressemelding sier konsernsjef Vegar Styve at 2023 ble er år preget av «mye vær, store utbetalinger og høy inflasjon». 

– Når det stormer rundt oss samtidig som reparasjonskostnadene stiger, preger det resultatet til Frende og hele forsikringsbransjen, sier Styve.

Konsernsjefen velger nå å se fremover.

– Med korrigerende tiltak på pris- og vilkår har vi stor tro på at Frende leverer gode forsikringsresultater fremover, sier han. 

Den samlede skade- og kostnadsandelen (combined ratio) for Frende ble i fjerde kvartal 94,4 prosent. Det er hakket bedre enn Tryg Norges på 95,2 prosent, men svakere enn Gjensidiges på 92,2 prosent. 

For året samlet endte den samlede skade- og kostnadsandelen på 98,8 prosent.

Frendegruppen

I pressemeldingen fra Frende skriver selskapet at det er satt i gang flere tiltak for å sikre den underliggende lønnsomheten i årene som kommer. Et av disse tiltakene er etableringen av Frendegruppen. 

Frendegruppen er satt sammen av bankene og brannkassene som allerede er inne på eier- og distributørsiden hos forsikringsselskapet.

– Frendegruppen er resultatet av en betydelig vilje og evne til å satse videre på Frende Forsikring, og dette vil også styrke utviklingen i årene som kommer, sier Styve. 

Kundekåringer

Selv om været ga Frende mye motvind i 2023, er det også flere ting som går i riktig retning. Forsikringsselskapet leverte i 2023 et rekordhøyt digitalt salg, forteller konsernsjefen, i tillegg til å gjøre det godt i kundekåringer: Frende Forsikring havnet øverst på pallen i Epsis kåring av Norges beste skadehåndtering, samt i KSindeks sin kåring av Norges beste kundeservice.

– Det betyr enormt mye å møte engasjerte, varme og kunnskapsrike frender når det virkelig gjelder. Vi er svært ambisiøse når det gjelder kundeopplevelser, sier Styve.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også