If saksøkt av lakseoppdretter

Forsikringsselskapet er dratt for retten etter at de ønsker å terminere kundeforholdet. 
Foto: Cicilie S. Andersen
Foto: Cicilie S. Andersen

Rettsaken, som forrige uke gikk i Oslo tingrett mellom AgAqua og If skadeforsikring, dreier seg om at If mener at oppdretteren opererer som stråmenn for russiske oppdrettere, ifølge bransjenettstedet iLaks

AgAqua ble stiftet av oppdrettsveteranen Arne Geirulv mot slutten av 2022, samme år som det ble gjort drastiske sanksjoner mot russiske foretak. Det store russiske oppdrettskonsernet, Russian Aquaculture, skiftet i samme periode navn til Inarctica. Her er også Geirulv styremedlem. 

Kort tid etter at selskapet var stiftet, kjøpte AgAqua fire smoltselkaper fra nettopp Inarctica, pluss to brønnbåter for å frakte smolten, et oppkjøp selskapet egentlig ikke hadde finansiering til å gjennomføre. 

If på sin side, mener at selskapet er et stråselskap for russiske oppdrettere for å unngå norske sanksjoner. De hevder også at de som forsikringsselskap, ikke kan forsikre foretak hvor de ikke vet hvem den reelle eieren av kundeforholdet er, slik alle forsikringsselskap er pålagt, ifølge hvitvaskingsloven. 

If påstår de ikke har tillitt til AgAqua og ønsker å avslutte kundeforholdet. 

AgAqua har på grunn av dette saksøkt IF og ønsker å forby forsikringsselskapet denne oppsigelsen og vil at If dømmes til å beholde dem som kunde, og mener det er en høyere terskel for å si opp kundeforhold enn å ta inn forsikringskunder, men If mener det er en hjemmel i hvitvaskingsloven for oppsigelse.


Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også