Kraftig resultatnedgang for Fremtind

Resultatet påvirkes sterkt av tre store naturhendelser, med betydelig høyere skadeutbetalinger enn tidligere år. 
EKSTREMVÆR: – Veldig mange av våre kunder ble hardt truffet av ekstremværet Hans og styrtregnet i august. Dette ga store skadeutbetalinger i tredje kvartal, sier konsernsjef Turid Grotmoll i Fremtind.
EKSTREMVÆR: – Veldig mange av våre kunder ble hardt truffet av ekstremværet Hans og styrtregnet i august. Dette ga store skadeutbetalinger i tredje kvartal, sier konsernsjef Turid Grotmoll i Fremtind.

Fremtind-konsernet leverte et resultat før skatt på 20 millioner kroner, ned fra 660 millioner i samme periode i fjor. Netto forsikringsrelatert finansresultat for kvartalet ble -62 millioner kroner, mot 118 millioner året før. 

– Veldig mange av våre kunder ble hardt truffet av ekstremværet Hans og styrtregnet i august. Dette ga store skadeutbetalinger i tredje kvartal, i tillegg til kostnadene knyttet til den store naturskaden i Halden i april, sier konsernsjef Turid Grotmoll i Fremtind i en pressemelding. 

Har iverksatt tiltak

Combined ratio per tredje kvartal økte med 13,4 prosentpoeng fra samme periode i fjor, fra 83,8 til 97,2 prosent. De tre store naturhendelsene står for nær halvparten av økningen, mens det øvrige i stor grad kan tilskrives fortsatt økt skadefrekvens på produktområdene bil-, bygnings- og reiseforsikring for både privat- og bedriftsmarkedet. 

– Samtidig har snittkostnaden per skade økt. Vi har iverksatt tiltak for å få ned skadeprosenten, men det vil ta noe tid før vi ser effekt av tiltakene, sier Grotmoll. 

Etter et uvanlig dårlig investeringsår i fjor har Fremtind netto inntekter fra investeringer per tredjekvartal på 90 millioner kroner, opp fra – 914 millioner samme periode i fjor. 

Solid kjernevirksomhet

Selskapet hadde en økning i premiebestanden per tredje kvartal på 938 millioner kroner, hvorav 766 mill. kroner kommer fra privatmarkedet og 172 mill. kroner fra bedriftsmarkedet. Total bestandspremie ved utgangen av tredje kvartal var på 15.618 mill. kroner. 

– Salget av forsikringer er fortsatt påvirket av situasjonen i samfunnet, med renteendringer og inflasjonspress. Men kjernevirksomheten vår er solid, og med den sterke distribusjonskraften gjennom SpareBank 1, DNB og LO vil vi stå sterkt med tanke på å sikre konkurransedyktig lønnsomhet fremover, sier Grotmoll. 

Klimarisiko får stadig større plass

Konsernsjefen peker videre på at ettersom natur- og værhendelser kommer både hyppigere og kraftigere, får klimarisiko en stadig større plass i risikovurderingen for bygningsforsikringer spesielt. 

– Disse hendelsene har store samfunnsøkonomiske konsekvenser i tillegg til at det gir store svingninger i forsikringsresultatene. Det vi har sett så langt i år, understreker behovet for å få fortgang i forebyggingsarbeidet på nasjonalt nivå. Det er derfor skuffende at dette ikke gjenspeiles i det fremlagte statsbudsjettet, sier hun. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også