If ber norske kommuner forberede seg bedre for ekstremvær

Én av ti norske kommuner har ikke påbegynt arbeidet med klimatilpasninger. – Det er svært urovekkende, sier konsernsjef Morten Thorsrud i If.
Vi må forebygge, helt fra planleggingsstadiet, fremfor å reparere de samme skadene gang etter gang, sier Thorsrud | Foto: If Skadeforsikring
Vi må forebygge, helt fra planleggingsstadiet, fremfor å reparere de samme skadene gang etter gang, sier Thorsrud | Foto: If Skadeforsikring

Det er store forskjeller i hvordan norske kommuner ligger an i klimatilpasningsarbeidet. Det er konkusjonen i en ny rapport utarbeidet av Cicero Senter for klimaforskning, på oppdrag for If.

Ifølge rapporten, som ble lagt frem tirsdag morgen, har kommuner i Rogaland og Innlandet gjort tydelige forbedringer, men det er også mange kommuner som skårer dårlig. Ifølge rapporten er én av ti kommuner ennå ikke i gang.

– Norske kommuner har ikke jobbet spesielt mye bedre med klimatilpasning de siste tre årene, og noen er fortsatt ikke i gang med arbeidet. Det er svært urovekkende, spesielt når vi ser at ekstremvær øker i både hyppighet og omfang, sier konsernsjef Morten Thorsrud i If Skadeforsikring i en pressemelding.

Etterlyser sentrale myndigheter

Han viser til tall fra Norsk Naturskadepool viser at norske forsikringsselskaper har erstattet skader på bygninger og innbo for over 30 milliarder kroner som følge av naturskader de siste ti årene.

– I vår kartlegging forteller norske kommuner hvilke barrierer de møter på i dette arbeidet. Mangel på økonomiske ressurser, tid, kapasitet og personell med riktig kompetanse er gjengangere. Vi mener at sentrale myndigheter må på banen med tydeligere føringer, for uten kompetanse er det vanskelig for kommunene å prioritere, fordele ressurser og gjøre de riktige tiltakene, sier Thorsrud.

Hans satte spor

Rapporten fra If legges frem kun dager etter at en av selskapets konkurrenter, Tryg, la frem et tredjekvartalsresultat sterkt preget av ekstremvær. Storm og pøsende regn vasket vekk store deler av resultatet. Samlet sett var skadeutbetalingene til Tryg i Norge 391 millioner kroner høyere i tredje kvartal i år enn i tilsvarende periode i fjor.

Og når Gjensidiges kvartalsresultat for tredje kvartal legges frem fredag denne uken, venter analytikerne at regnskapet er sterkt preget av sensommerens styrtregn og oversvømmelser. 

Les mer: Analytiker venter «vanskelig kvartal» for Gjensidige

Best i sørvest

Ifølge Ekstremværrapporten fra Cicero er det de to nabokommunene Stavanger og Sola som har vært «flinkest i klassen». Stavanger kommune kom også best ut da en tilsvarende undersøkelse ble gjort i 2019.

På tredjeplass i undersøkelsen kommer kommunen Søndre Land i Innlandet. For tre år siden endte denne kommunen på 26. plass i undersøkelsen, men nå får den altså en pallplass.

Oslo, som ble kåret til landets mest klimatilpassede kommune i 2020, er nummer fire i årets kartlegging.

– Den grundige kartleggingen viser at landets største kommuner er best på klimatilpasning, og at det er de mellomstore som klatrer mest. Men vi ser også at det er nettopp kommuner som selv har fått erfare ekstremværets herjinger som har kommet lengst på vei. Slik bør det ikke være. Mer ekstremvær er den nye normalen, og det må Norges innbyggere være trygge på at kommunene er rustet for, sier If-sjef Thorsrud.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også