Gjensidige: 7 av 10 vil flytte til tryggere grunn

Sommerens ekstremvær har fått mange nordmenn til å legge større vekt på hvor «trygg grunn» de bosetter seg på. 
Illustrasjonsbilde. Styrtregn falt over Oslo og Viken sist helg. Her fra Drammenselva. | Foto: Annika Byrde / NTB
Illustrasjonsbilde. Styrtregn falt over Oslo og Viken sist helg. Her fra Drammenselva. | Foto: Annika Byrde / NTB

Ekstremværet «Hans» og styrtregnet i Oslo og Viken sist helg har ført til over 12.000 skademeldinger til forsikringsselskapene. Det økonomiske omfanget av skadene er ennå ukjent. 

Forsikringsselskapet Gjensidige har fått utført en spørreundersøkelse hvor de har spurt norske huseiere om viktigheten av fare for naturskader tidligere og i fremtiden. Forsikringsselskapet har lenge jobbet for å få myndighetene med på nye reguleringsplaner i kommunene. 

21 prosent svarer at faren for naturskade påvirket kjøpet av deres nåværende bolig, mens 70 prosent svarer at dette vil påvirke hvor de bosetter seg fremover. 

– Det er naturlig å anta at ekstremværene som har rullet over landet de senere årene har hatt stor påvirkning på hvor folk ser for seg å bo i fremtiden. Å se at hus og hjem går til grunn og at folk mister alt de eier, går sterkt inn på oss, sier direktør for skadebehandling i Gjensidige, Lars Kirkbakk i en pressemelding.

Å bli utsatt for en naturskade handler ikke bare om økonomi.

– Selv om vi har gode forsikringsordninger i Norge og mye kan erstattes og gjenoppbygges, er også mye uerstattelig gått tap. I tillegg er det en enorm påkjenning å oppleve noe så dramatisk, sier Kirkbakk.

I undersøkelsen svarer 1 av 4 at de ikke er trygge på grunnforholdene der de bor. 

– Vi tror det er mange som etter hendelser som Gjerdrum-raset og flommen Hans begynner å tenke på hvordan det står det til der de selv bor? Dette er signaler som også bør interessere kommunene ved regulering av nye boligtomter. Selv om en kan friste med nærhet til vannkanten eller god utsikt, er det flere og flere som oppdager at det ikke er så attraktivt å bo et sted med flom- og skredfare hengende over seg, sier Kirkbakk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også