Ekstremværet: – Skadene kommer inn i rekordfart

Tirsdag morgen har forsikringsselskapene If og Tryg mottatt henholdsvis 270 og 200 skademeldinger som følge av ekstremværet «Hans». 
MANGE SKADER: – Det kommer til å bli meldt inn skader i mange dager, også i ukene etter at regnet har lagt seg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
MANGE SKADER: – Det kommer til å bli meldt inn skader i mange dager, også i ukene etter at regnet har lagt seg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Forsikringsselskapene opplever stor pågang for å melde inn skader fra vanninntrenging i boliger og bedrifter.

Siden mandag klokken 16 har antall skader meldt inn til If økt fra 70 til 270 skader klokken 09 tirsdag. I tillegg er en del biler, campingvogner og båter er skadet av uværet, opplyser forsikringsselskapet. Flesteparten av ødeleggelsene har til nå skjedd i Viken, Oslo og Innlandet.

Forventer økning

If venter at antallet som blir rammet av vannskader vil øke betydelig i løpet av tirsdagen.

– Meteorologene melder at det skal regne kraftig mange steder tirsdag. Som ikke dét er nok, vll mange også få regn på onsdag. Klart mange vil bli rammet hardt av den uvelkomne gjesten «Hans». Det kommer til å bli meldt inn skader i mange dager, også i ukene etter at regnet har lagt seg, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding. 

Siden det kraftige regnet vil holde på lenge, vil det føre til at jordsmonnet mettes, som igjen vil resultere i at bakken vil drenere regnet dårlig, og mye av overvannet vil finne sine egne veier på overflaten. Som for eksempel inn i et kjellervindu, kommenterer Clementz. 

Oversvømte kjellere

Forsikringsselskapet Tryg har registrert 200 skader hittil i forbindelse med ekstremværet «Hans». 

– Skademeldingene kommer inn til oss i rekordfart, og mange melder om oversvømmelser i kjellere og underetasjer, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg.

De aller fleste skadene hittil dreier seg om vanninntrenging, samt noen bilskader. 

– Vi har registrert flest skader i området nord og nordvest for Oslo, fra Minnesund til Drammen samt en god del rundt Gjøvik og Raufoss. I tillegg har vi registrert noen reisesaker i forbindelse med transportproblemer til og fra Gardemoen, sier Irgens.

Forberedt på å rykke ut

Tryg estimerer sine skadekostnader så langt til 20 millioner kroner, men også de forventer at antall skader vil å øke betydelig i løpet av tirsdagen.

– Vi forbereder oss på å rykke ut til de skadelidte, men det kan hende at noen må vente før de får hjelp, siden det er stor pågang på forsikringsselskap og skadebegrensere under en større naturskadehendelse, sier Ole Irgens.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også