Millionskader etter regn på sommeren

Med ekstremværet «Hans» på vei inn over Øst- og Sørlandet kan det bli dyre utbetalinger for forsikringsbransjen.
Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. | Foto: If / PR - Tom Hansen / NTB
Kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. | Foto: If / PR - Tom Hansen / NTB

Forsikringsselskapet If gjør seg nå klare for å takle ekstremværet «Hans». I juli og august i fjor skadet regnskyll bygninger, innbo og biler for over 230 millioner kroner, viser forsikringstall fra Finans Norge.

Bransjen hadde mer enn 3400 skadetilfeller med vanninntrenging utenfra i juli og august i fjor. Året før lå skadene i samme periode på rundt 90 millioner kroner.

– Det er først og fremst i sommermånedene folk får kjelleren full av vann etter styrtregn og kraftige regnvær. Særlig byer og tettsteder på Østlandet og Sørlandet er utsatt, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If i en pressemelding.

Skrekkeksempelet som trekkes frem av forsikringsbransjen er da det regnet på Østlandet i august 2016. Da gikk det ut over Akser, Bærum og Oslo, der det ble vannskader for mellom 500 og 600 millioner kroner. Over 4000 eiendommer ble berørt, skriver If.

– Med ekstremværet «Hans» er det derfor lurt å være litt ekstra på vakt. Selv om vanninntrenging i kjelleren er dekket på boligforsikringen, har jeg til gode å snakke med noen som synes det har vært en ålreit opplevelse med kjelleren full av vann, sier Clementz.

I en annen pressemelding skriver forsikringsselskapet at man holdt et beredskapsmøte for å være godt forberedt på å ta imot mange skademeldinger.

– Dette er noe vi rutinemessig gjør når det ventes hendelser hvor et stort antall eiendommer og mennesker kan bli rammet. Da vil vi sende ut skadeeksperter for å bidra til blant annet å fjerne vann fra kjellere, igangsette tørking og gjøre forberedelser for å sette boligen eller bedriften i opprinnelig stand igjen, sier Clementz.

Gjensidige

Allerede fredag ettermiddag kom Gjensidige ut med en pressemelding der selskapet hadde registrert 57 skademeldinger etter styrtregnet i Østfold og Follo. Også Gjensidige skriver at de er forberedt på å ta imot skademeldinger gjennom mandag og tirsdag.

Gjensidige oppgir at snittkosten for en slik skade ligger på mellom 50 og 100.000 kroner.

– Vi er godt forberedt til å hjelpe kundene som blir rammet av ekstremværet som er meldt for deler av Østlandet, gamle Sogn og Fjordane, Møre og Romsdag og Trøndelag, sier kommunikasjonssjef Line Marcelius i Gjensidige.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også