Mange skademeldinger etter flom

Flom på Østlandet har ført til flere skaldemeldinger for Gjensidige.
Leder for Skadeinnkjøp eiendom i Gjensidige, Per Christian Lygård. | Foto: Gjensidige / PR
Leder for Skadeinnkjøp eiendom i Gjensidige, Per Christian Lygård. | Foto: Gjensidige / PR

Gjensidige har hittil registrert rundt 50 skademeldinger som følge av mye nedbør på Østlandet, særlig Brumunddal er berørt, det skriver forsikringsselskapet i en pressemelding.

– Den typiske skaden er at kjellere er fylt med vann, og uten at vi foreløpig har detaljoversikt kan det være grunn for å tro at tette drenskummer og rister samt at store vannmengder, etter regn og smeltevann, finner egne veier til husveggen, forklarer leder for Skadeinnkjøp eiendom i Gjensidige, Per Christian Lygård, i pressemeldingen. 

En ekstra utfordring nå kan være den voldsomme strøingen av veier i vinter, og de fleste steder er grusen foreløpig ikke ryddet bort, sier han. Grusen vil også bidra til tetting av avløp.

– Et problem er at det fortsatt er frost i bakken, og kombinert med snø og regn kan det være krevende, uttaler Lygård. 

Gjensidige er allerede ute hos noen kunder. Selskapet forventer å få inn flere meldinger de nærmeste timene og døgnene.

Mange skademelding til Fremtind

Skademeldingene tikker inn til Fremtind etter de store nedbørsmengdene i Ringsaker-området, og forsikringsselskapet forventer at det vil stige mye i dagene fremover. Inntil nå er det meldt inn rundt 70 skader. 

Det er hovedsakelig vann i kjellere som meldes inn så langt. Brannvesenet har bistått flere med tømming. 

En kunde melder om hele 15 cm vann på betonggulv i kjelleren. En annen kunde melder om 9 cm vann, som har rammet både soverom, kjellerstue, gang og bad.

I 2022 fikk Fremtind meldt 14.500 vannskader på boliger, borettslag og hytter, til en erstatningssum på over 600 millioner kroner.

25 flomskader meldt til If

Forsikringsselskapet If har ved 10.30-tiden fredag mottatt 25 flom- og overvannskader etter det kraftige regnværet i Innlandet. Det er først og fremst vanninntrengning i kjellere i bolighus, men også næringsbygg og gårdsbygg er rammet.

– Vi sender ut skadeeksperter forløpende til de som er hardest rammet. Det er viktig å komme raskt i gang med å fjerne vann og starte tørkeprosessene. I en del tilfeller kan det bli nødvendig å rive opp gulv og vegger og gjøre større reparasjonsarbeider, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Han understreker at det er altfor tidlig å anlså hva skadene utgjør i kroner og øre.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også