Skyhøye mobilbøter virker

Mer enn halvparten av de spurte i ny undersøkelse vil droppe mobilbruk i bil med nye bøtesatser. 
Høye bøtesatser for mobilbruk i bil påvirker flere til å droppe mobilen mens de kjører. | Foto: Gjensidige
Høye bøtesatser for mobilbruk i bil påvirker flere til å droppe mobilen mens de kjører. | Foto: Gjensidige

1. februar økte bøtesatsene for mobilbruk i bil fra 7450 til 9700 kroner. Nå viser en undersøkelse utført av Ipsos på vegne av Gjensidige at de høye bøtesatsene virker etter hensikten. 

I dag er det bare én av ti som innrømmer at de bruker mobil ved bilkjøring. Halvparten av disse sier at de vil endre vaner med de nye bøtesatsene.

Menn bruker mobilen mer enn kvinner. De syns også i større grad at boten er for høy, og vil i mindre grad endre adferd på grunn av økte bøtesatser. Husholdningsinntekten ser ikke ut til å ha noe å si på hvordan dette spørsmålet besvares. 

– Ingen samtale er så viktig at du i verste fall risikerer livet både for deg selv og andre i trafikken, sier Jan Fleinsjø, bilmekaniker og rådgiver i Gjensidige. Han minner om at flere titalls liv har gått tapt de seinere årene som følge av mobilbruk i bil i en pressemelding fra selskapet.

Kan få konsekvenser for erstatningen.

- Det skal lite til for å miste oversikten når du kjører bil og fikler med mobiltelefonen. Forsikringsselskapene straffer mobilbruk ved å redusere erstatningene når trafikkuhell kan knyttes til mobilbruk. I grove tilfeller har Gjensidige avkortet erstatningen med mer enn 100.000 kroner, avslutter Fleinsjø.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også