Høyesterett legger forsikringsstandard til grunn i sak der myndighetene ble dømt til å endre praksis

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda må endre praksis i saker der skadelidende har livsforsikring.

I tilfeller der noen har flere livsforsikringer blir skadet eller dør, har man muligheten til å redusere erstatningsutbetalingene. Norske forsikringsselskaper at ikke benyttet seg av muligheten på 20 år, men det har norske myndigheter gjennom Norsk pasientskadeerstatning (NPE) og Pasientskadenemnda. Nå må myndighetene endre sin praksis, det kommer frem av en dom fra Høyesterett.

– Staten som skadevolder har gjort fradrag for forsikringsytelser i et forholdsvis stort antall saker, og med denne dommen må de endre sin praksis. Det er flere saker på vent i domstolen som er stanset, så her antar jeg at staten vil inngå forlik, sier advokat Therese Lohne Boehlke, til Rett24.

Det var hun som prosederte saken der en kvinne døde som følge av forsinket diagnostikk av kreft i 2014. Kvinnen etterlot seg ektefelle og to små barn, som fikk utbetalt livsforsikringer fra en kollektiv forsikringsavtale med totalt rundt kr 1,6 millioner kroner. Saken har gått gjennom hele rettsapparatet og endte i Høyesterett tidligere i år.

I dommen fra Høyesterett brukes forsikringsselskapenes praksis som begrunnelse for at myndighetenes praksis må endres.

«På erstatningsrettens område er det tradisjon for at Høyesterett avklarer og utvikler retten i dialog med rettsvitenskapen (...). Teoriens synspunkter sammenholdt med at en viktig gruppe rettsanvendere – de største og viktigste forsikringsselskapene – i tyve år ikke har påberopt seg regelen, forsterker etter mitt syn forarbeidenes uttalelser om at domstolene bør være varsomme med å gjøre fradrag for forsikringer.» skriver Høyesterett i dommen.

Ifølge Rett24 har Pasientskadenemnda lagt seg på en linje der det gjøres et standardisert fradrag, der det ved forsikringsutbetalinger på mer enn én million kroner gjøres fradrag på rundt 20 prosent av forsikringsbeløpet.

I dommen fra Høyesterett blir det fastslått at det ikke skal gjøres fradrag for utbetalte livsforsikringer i forsørgertapserstatning dersom utbetalingene er på 15 G eller mindre for voksne, og 5 G eller mindre for barn. Ved forsikringsutbetalinger ut over dette nivået skal det vises «atskillig varsomhet» med å gjøre fradrag.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også