Stans av Visa i Danmark – kan føre til samme utfall i Norge

Visa skulle etter planen innføre nye vilkår for kombikort i Danmark og Norge 13. april. Vilkårene ville medføre en vesentlig hindring for Bankaxept, og deres planlagte samarbeid med Applepay. 
ÅPENBART: Anders Lande, leder politikk og samfunn i BankId BankAxept mener Visa sine nye vilkår åpenbart bryter med EU-regelverket.
ÅPENBART: Anders Lande, leder politikk og samfunn i BankId BankAxept mener Visa sine nye vilkår åpenbart bryter med EU-regelverket.

Visas nye vilkår ville medføre at kunder som betaler med mobil eller smartklokke aktivt måtte velge å betale med Bankaxept ved en «default»-løsning ved betaling. Noe som i praksis ville ført til at hovedvekten av slike betalinger havnet hos Visa. 

Samarbeidet mellom Apple Pay og Bankaxept skulle etter planen starte fra mai, hvilket ville medføre at betalingsautomaten automatisk velger betalingsnettverk. Normalt sett vil dette være Bankaxept da dette er billigst for butikken. 

Norges Bank gjorde nylig et anslag på hvor mye ulike butikkbetalinger koster, og der var Bankaxept klart billigst på 3,3 kroner per betaling. Betaling med debetkort kostet 4,7 kroner, og kredittkort 10,4 kroner. 

Disse butikkbetalingene koster omlag 2 milliarder kroner årlig for butikkene. 

Danskene enig med Bankaxept

Danmark vedtok fredag forrige uke at de er enige med danske Dankort og Bankaxept, og avviser Visa sine nye vilkår for kombinerte bankkort. Finanstilsynet i Norge har enda ikke tatt en vurdering av saken. 

– Det er svært gledelig at danske myndigheter gir full støtte til BankAxepts syn i denne saken. Visas nye vilkår bryter åpenbart med EU-regelverket, sier Anders Lande leder politikk og samfunn i BankId BankAxept til Finansavisen.

Han forteller videre at Bankaxept håper Visa kontakter bankene og trekker tilbake vilkårene. 

– Ikke til hinder

Danske Visa skriver i en offentlig uttalelse at veiledning som er utstedt av forbruker- og konkurransetilsynet i Danmark, ikke vil være fordelaktig for forbrukeren. 

”Veiledning tilsier at den eneste måten forbrukerne kan ha et reelt valg av betalingsløsning i fremtiden, er via betalingsterminalen i butikken, i stedet for å la forbrukeren velge gjennom en digital lommebok”, skriver Visa i sin kommentar. 

Ved å la betalingsterminalene avgjøre valgfriheten når det gjelder betalingsmåter, mener Visa at man øker bryderiet for forbrukeren. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også