Kunstig intelligens spår flere rentekutt enn sjeføkonomene

Bankens selvlagde ChatGPT utfordrer sjeføkonomenes prognoser. 
SAMARBEID: Charl Maree fikk jobb i banken som sjef for dataanalyse etter at han fullført en doktorgrad om bankens KI-arbeid.
SAMARBEID: Charl Maree fikk jobb i banken som sjef for dataanalyse etter at han fullført en doktorgrad om bankens KI-arbeid.

Sparebank 1 SR-Bank har utviklet en chatbot basert på kunstig intelligens som kan beregne renteutviklingen i Norge. Programmet har de kalt for SR-GPT, og er bankens egen ChatGPT. 

Da banken utfordret chatbotten om renteutviklingen i år, spådde den tre rentekutt innen 2024. Til sammenlikning forventer Norges Bank en eller to kutt innen årets slutt. 

Som bakgrunn fikk banken opplyst om at man hadde et 2 prosent inflasjonsmål, og at man ønsket lav ledighet. Den ble også opplyst om at rentetoppen var nådd, og at en rentetopp normalt varer i seks og en halv måned. 

KI-ekspert blant de ansatte

Charl Maree har ansvar for kunstig intelligens i SR-Bank, og er den som står bak SR-GPT. Maree fullførte i 2022 en doktorgrad om bankens KI-arbeid

Sjeføkonom i SR-bank, Kyrre Knudsen sier til NRK at prognosene virker fornuftig og ikke er så ulikt hans egne tanker. 

– Jeg har bomma mye de siste to årene, i likhet med alle andre eksperter og Norges Bank. Mennesker har vært dårlige til å ta innover oss den nye situasjonen, med pandemi og krig, sier Knudsen. 

Sjeføkonomer uenige

Både sjeføkonom i DNB og Handelsbanken er uenige i chatbottens spådommer. 

– Det virker ikke sannsynlig med tre kutt. Hvis jeg tar feil med mine to kutt, så tror jeg heller at vi får færre rentekutt enn flere, sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland. 

Selv om flere økonomer er uenig i chatbottens spådom, er de ærlige på at kunstig intelligens kan har en stor påvirkning på hvordan økonomer jobber. 

– KI kan rokke ved måten analytikere jobber på. Det har absolutt potensialet, men vi er ikke der enda, sier Haugland. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også