Monio blir en del av Folkeinvest

Folkefinansieringsplattformen Monio blir en del av Folkeinvest når Monios eier, SR-Bank, går inn som deleier i Folkeinvest. 
Administrerende direktør i Monio, Marius Dybdahl og daglig leder i Folkeinvest, Øyvind Fries.
Administrerende direktør i Monio, Marius Dybdahl og daglig leder i Folkeinvest, Øyvind Fries.

Monio har vært en øm tå i SR-Bank-konsernet de siste månedene etter mange negative medieoppslag. I dag er det klart at SR-Bank kjøper 38 prosent av folkefinansieringsplattformen Folkeinvest, samtidig som Folkeinvest overtar Monio, skriver Finansavisen.

Folkeinvest er en tilbyder av folkefinansiering til oppstartsselskaper. Ifølge deres egne nettsider har de hentet 924 millioner kroner til selskaper som har hentet mellom 1 og 80 milliarder hver. Hittil i år har de hentet 194 millioner i kapital til 19 selskaper. 57 034 investorer er registrert hos selskapet. 

– Vi har over flere år hatt dialog med flere aktører for å finne en partner for Monio. Folkeinvest har en sterk posisjon og et tilbud som passer godt sammen med Monios produkt- og tjenesteportefølje, sier Glenn Sæther, styreleder i Monio og konserndirektør for teknologiutvikling og forretningsprosesser i Sparebank 1 SR-Bank til avisen.

Monio har fått mye kritikk de siste månedene for å ha utført ikke-tilfredsstillende kredittarbeid rundt sine lånekunder og at de har tilbudt långiverne mangelfull informasjon om kredittsituasjonen til låntakerne. Blant annet har refinansieringer blitt presentert som nye lån til långiverne. I tillegg har låntakere i konkurskarantene og en underslagsdømt person fått lån gjennom plattformen.

Mens Monio har vært heleid av SR-Bank, og dermed påført dem en potensielt lei omdømmeskrape, er Folkeinvest eid av flere aksjonærer, hvorav Polaris Media er størst med 17,2 prosent. 

– Eksisterende aksjonærer og Sparebank 1 SR-Bank går i denne transaksjonen inn med en betydelig sum kapital. I tillegg overtar Folkeinvest Monios teknologi, produkter og kompetanse vi ville brukt flere år på å erverve selv, sier administrerende direktør Øyvind Fries i Folkeinvest til Finansavisen.

Vil utfordre

– Folkeinvest legger nå strategien for neste fase, der vi ønsker å utfordre videre innenfor flere tjenesteområder. Våre aksjonærer har sterk tro på oss, men vi har søkt aktører med kompletterende kompetanse. Da er det spesielt spennende at Sparebank 1 SR-bank har sterk tro på våre planer, sier styreleder Finn Haugan i Folkeinvest i en pressemelding.

Da FinansWatch sist var i kontakt med SR-Bank om eierskapet i Monio opplyste banken at de ikke ville avvikle eller avhende virksomheten etter skandalene, men heller hjelpe dem på rett kjøl og sørge for at investorer fikk dekket eventuelle tap. 

Omdømmeekspert Pål Rasmus Silseth ved handelshøyskolen BI fortalte i mai til FinansWatch at en omdømmekrise kan ta 5-6 år å hente seg inn fra

FinansWatch har kontaktet SR-Bank om kommentar til saken.

Siste saker om Monio:
19 prosent mislighold – stanser nye lån på ubestemt tid

BI-ekspert om Monio: En omdømmekrise kan ta 5-6 år å bli kvitt

SR-Bank om Monio-trøbbel: Vi må se på hele forretningsmodellen

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også