«Kapitaldekningen vil kunne bli vesentlig svekket»

Finanstilsynet mener norske banker er solide, men at soliditeten ikke har blitt bedre de siste årene. 
FINANSIELT UTSYN: Finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FINANSIELT UTSYN: Finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud. | Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Torsdag kom Finanstilsynets halvårlige rapport, Finansielt utsyn, som oppsummerer tilsynets analyser av stabiliteten i den norske økonomien. 

I en del av rapporten har Finanstilsynet stresstestet norske bankers soliditet ved et alvorlig økonomisk tilbakeslag. Scenariet bankene stresstestet i preges av geopolitiske konflikter, som fører til høyere inflasjon og høyere renter, både i Norge og utlandet. I tillegg kommer nedgang i BNP, økende arbeidsledighet og fall i eiendomspriser. Det fører til høye tap på utlån for bankene. 

Resultatet av årets stresstest viser at bankene er solide, men at kapitaldekningen vil kunne svekkes vesentlig i et kraftig tilbakeslag. 

Norske bankers kapitaldekning kan, ifølge Finanstilsynet, falle under kravet til ren kjernekapital i et «kraftig stress», selv om motsyklisk kapitalbuffer senkes til null. 

– De samfunnsøkonomiske kostnadene ved finansielle kriser kan bli svært høye. Bankenes evne til å bære risiko og yte nye lån til kredittverdige kunder i nedgangstider forutsetter at bankene har tilstrekkelig egenkapital. De siste par årene har bedringen i bankenes soliditet flatet ut. Norske banker bør oppfylle regulatoriske krav med god margin, sier Finanstilsynsdirektør, Per Mathis Kongsrud, i en uttalelse. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også