To rumenere siktet etter storstilt BankID-svindel

Svindlerne skal ha drevet en internasjonal liga, hvor Økokrim jobbet tett med rumenske myndigheter. 
SVINDEL: Flere hundre nordmenn ble svindlet etter at en bande med rumenere utga seg for å være Statens Vegvesen. | Foto: Illustrasjonsfoto: BankID appen. Foto: Ali Zare / NTB
SVINDEL: Flere hundre nordmenn ble svindlet etter at en bande med rumenere utga seg for å være Statens Vegvesen. | Foto: Illustrasjonsfoto: BankID appen. Foto: Ali Zare / NTB

Etter en anmeldelse fra Statens Vegvesen startet Økokrim etterforskning i januar 2023. Saken gjaldt et stort antall bedragerier begått mot 423 nordmenn. Svindlerne utga seg for blant annet å være fra Statens Vegvesen og formålet var å lure nordmenn til å oppgi innloggingsdetaljene til BankID, skriver Økokrim i en pressemelding. 

Høsten 2023 gikk rumenske myndigheter til aksjon i Romania på oppdrag fra Økokrim. 40 rumenske politifolk deltok i den koordinerte aksjonen. Mannskap fra Økokrim var også på plass og to rumenske menn ble pågrepet og begjært utlevert til Norge, for videre straffeforfølging. 

– Saken er et godt eksempel på at det er mulig å ta bakmenn i store svindelsaker. Politiet klarer å finne de som står bak, men det krever tid og ressurser. Økokrim er fornøyd med at vi i denne saken har klart å pågripe de vi mener har gjennomført svindelen, sier statsadvokat Anne Glede Allum i Økokrim. 

Flere millioner kroner tapt

Ved å utgi seg for å være Statens Vegvesen ble 423 nordmenn lurt til å oppgi sine innloggingsdetaljer til BankID. Slik fikk de to rumenske mennene tilgang til skattemeldinger, nettbanker og annen sensitiv informasjon. I mer enn et og et halvt år forsøkte de å overføre minst 10 millioner kroner til sine egne kontoer i utlandet. Mye ble heldigvis stoppet av bankene, men store beløp ble blant annet brukt på kryptovaluta, reiser, sykler, elektronisk utstyr og mye annet.

Styrker innsatsen mot digitale bedragerier

Svindelangrep begynner å bli såpass sofistikerte at det er blitt vanskelig å skille falske og ekte henvendelser fra hverandre. Digitale bedragerier på tvers av landegrensene, er vanskelig og ressurskrevende å etterforske. Saken viser at det er mulig å finne gjerningspersonene, selv om de ikke oppholder seg i Norge.

– Gjerningspersonene skal vite at de ikke er trygge, uansett hvor de befinner seg, sier Allum. 

Økokrim forteller at de nå er i gang med å opprette en egen bedragerienhet på Gjøvik for å styrke bekjempelsen mot svindel og digitale bedragerier, hvor ansettelsene er allerede i gang og enheten vil være fullt operativ høsten 2024. 

– Politiet blir bedre og bedre på etterforskning av nettbedragerier og kriminalitet over landegrensene. Bedragerienheten på Gjøvik, som Økokrim er i gang med å opprette, skal styrke kriminalitetsbekjempelsen av digitale bedragerier ytterligere i tiden fremover, sier Allum.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også