Norske banker banker europeiske banker

Norske banker er i front på effektivisering og lønnsomheten følger etter. Resultatet i samtlige banker var 23 prosent høyere sett mot 2022.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum. | Foto: NTB Kommunikasjon/Statsministerens kontor

Finansmarkedsmeldingen ble fredag publisert av Finansdepartementet. Av publiseringen, i figur 2.5 ser vi at egenkapitalavkastningen i særlig norske banker har tatt seg en del opp etter økningene i styringsrenten. Vi ligger noe likt med svenskene, men er en god del foran de europeiske bankene.

Av grafen er det særlig europeiske, og danske banker som ligger bak. 

Selv om utlånstapene var litt høyere i 2023 sammenlignet med året før, forble de likevel på et lavt nivå. Bankenes finansiering består i hovedsak av kundeinnskudd, og markedsfinansiering. Kundeinnskudd har viste seg å være en stabil kilde til finansiering, på grunn av blant annet innskuddsgarantien, selv i perioder med uro i markedene.

Rapporten trekker også frem at samtlige norske banker hadde 23 prosent høyere resultat før skatt i 2023 mot 2022.

På kostnads- og lønnsomhetssiden fremhever Finansdepartementet at en stor del av bankenes økte rentenetto kommer av trege hevninger på innskuddssiden kontra utlånssiden. 

Kostnadseffektiv og kapitalisert

Norske banker er også blant de mest kostnadseffektive i Europa. Departementet trekker frem digitalisering som en grunn til dette, i kombinasjon med lave utlånstap. Dette har presset kostnadssiden ned sammenlignet med europeiske banker og gitt god effekt på lønnsomheten. 

Norske banker har også styrket sin soliditet betydelig siden Finanskrisen. Sett mot soliditeten i ett utvalg utenlandske banker ligger Norge omtrent midt på treet målt i ren kjernekapitaldekning.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også