Nordea så kraftig økning i pågang fra næringslivet i første kvartal

Banken rapporterer om en annualisert utlånsvekst til bedrifter på 11 prosent i første kvartal. 
UTLÅNSVEKST: Administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset, forteller at bankens utlån i Norge økte med 2,1 prosent i kvartalet. | Foto: Nordea
UTLÅNSVEKST: Administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset, forteller at bankens utlån i Norge økte med 2,1 prosent i kvartalet. | Foto: Nordea

Bankens samlede utlån i Norge økte med 2,1 prosent til 831 milliarder kroner, sammenlignet med første kvartal i fjor, skriver Nordea Norge i en pressemelding.

– Rentene har kommet opp, og er nå på det høyeste nivået på 15 år. Det ser vi påvirker husholdningene som også treffes av den høye prisveksten. Men arbeidsledigheten holder seg lav. Det blir likevel en tøff vår, men vi tror folk flest vil oppleve at økonomien bedres gjennom andre halvår i år, sier administrerende direktør i Nordea Norge, Snorre Storset. 

Banken opplyser videre en markant vekst i låneforespørsler fra næringslivet. Utlån til bedrifter hadde en annualisert vekst på 11 prosent i første kvartal. Bankens samlede utlån til bedrifter har vokst med 7,9 prosent siden samme periode i fjor. Det er mer enn markedsveksten. 

Han forteller at det fortsatt er store forskjeller i de forskjellige sektorene.

– Vi vokser mer enn markedet på utlån til bedrifter, og har en god tilstrømming av kunder som er veldig gledelig. Sjømat går godt, vi ser også positiv utvikling for reiseliv, mens næringseiendom fortsatt preges av utfordrende marked. Urolige tider hvor det skjer store skifter gjør at flere ønsker en robust partner som kan stå med kundene selv om det er krevende perioder. 

Banken opplyser om 1.568 nye bedriftskunder i kvartalet, og tapsavsetninger på 233 millioner kroner. 

Lav omsetning av boliglån

I privatmarkedet økte innskuddene med 4 milliarder kroner i kvartalet for Nordea. Sammenlignet med første kvartal i fjor er innskuddsveksten 9 prosent i kvartalet. 

Utviklingen i boliglån er omtrent lik som ved starten av året, rapporterer banken, som viser til at markedet er preget av høye renter og lav omsetning. Banken fikk likevel 12.600 nye privatkunder i kvartalet. 

– Vi har prioritert å tilby høye renter på innskudd, og ser mange flytter penger inn fra andre banker. Renter på over 5 prosent er attraktivt, hvor vi nå tar markedsandeler hver dag. Nå er det tidlige tegn til at boligmarkedet kommer seg, og vi ser en kraftig økning i pågangen etter finansieringsbevis, sier Storset. 

– Vi ser flere velger oss som sin hovedbank. Antall korttransaksjoner har økt 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, og vi ser at det større bevegelser av kunder i markedet enn tidligere, legger han til. 

I tillegg til innskuddsveksten forteller Storset at det ble nettotegnet fond for 4,6 milliarder i kvartalet. 

– Vi ser en sparebølge hvor det spares mer og av flere. Det er kanskje noe overraskende med så store utslag gitt at mange har fått redusert kjøpekraften, men samtidig er det økt fokus på behovet for sparing. Særlig bevissthet rundt at det kreves en del sparing for å ikke måtte gå ned i levestandard når du blir pensjonist er en driver her. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også