Finanstilsynet vil ha utvalg for rettede emisjoner etter uro

– Bruk av rettede emisjoner er svært høyt i Norge, mener Finanstilsynet. De vil ha et eget emisjonsutvalg, etter at 90 prosent av kapitalinnhentingen er rettet mot et fåtall investorer. 
VIL HA UTVALG: Finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud har gått gjennom norske emisjoner.
VIL HA UTVALG: Finanstilsynsdirektør Per Mathis Kongsrud har gått gjennom norske emisjoner.

– I det norske aksjemarkedet for noterte selskaper er bruken av rettede emisjoner, det vil si emisjoner der fortrinnsretten for alle aksjonærer fravikes, på et svært høyt nivå i forhold til mange andre EØS-land. Rettede emisjoner har de seneste årene utgjort over 90 prosent av samlet emisjonsvolum, skriver Finanstilsynet i et brev mandag morgen.

Flere tilsyn

Det er i den senere tid gjennomført tilsyn med aktørenes oppfølging av reglene om likebehandling av aksjonærer, og blant annet Oslo Børs og ti verdipapirforetak, med utgangspunkt i gjennomførte rettede emisjoner.

– Videre har Finanstilsynet merket seg at det flere ganger de siste årene har vært uro og påstander om forfordelinger av aksjonærer i forbindelse med rettede emisjoner. 

Finanstilsynets mener at den omfattende bruken av rettede emisjoner øker risikoen for at aksjonærer blir usaklig forskjellsbehandlet og at det kan bidra til å svekke tilliten til det norske kapitalmarkedet. 

– Det er grunn til å stille spørsmål om dagens regelverk gir et tilstrekkelig vern slik at man unngår at noen aksjeeiere får en urimelig fordel på bekostning av andre aksjonærer ved emisjoner, skriver tilsynet.

Ventes om kort tid


Finanstilsynet foreslår derfor at det nedsettes et offentlig utvalg for å gjennomgå praksisen ved rettede emisjoner, og samtidig vurdere om regelverket bør endres. Tilsynsrapporten er ventet i løpet av kort tid. 

I desember varslet Finanstilsynet at de har funnet vesentlige feil ved føring av innsidelister på Oslo Børs, og også da var de rettede emisjonene et tema. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også