Finanstilsynet har funnet «vesentlige feil» ved føring av innsidelister på Oslo Børs

Flere meglerhus får kritikk i en ny rapport fra Finanstilsynet. 
NY TILSYNSRAPPORT: Finanstilsynsdirektør, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB
NY TILSYNSRAPPORT: Finanstilsynsdirektør, Per Mathis Kongsrud. | Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Tirsdag formiddag publiserte Finanstilsynet en rapport fra et tematilsyn gjennomført hos de største meglerhusene i Norge. Temaet i tilsynet var rettede emisjoner og likebehandling av aksjonærer.

I rapporten høster flere av meglerhusene kritikk fra tilsynet. 

Finanstilsynet slår blant annet fast at de har funnet feil ved føring av innsidelister. 

«Det er konstatert vesentlige feil ved enkelte verdipapirforetaks føring av innsidelister. Finanstilsynet har imidlertid tatt til etterretning verdipapirforetakenes vurderinger av tidspunkt for når det foreligger innsideinformasjon i den enkelte emisjonsprosess», skriver tilsynet i en oppsummering av rapportens hovedfunn. 

Tilsynet peker også på at det i enkelt meglerhus er konstatert «store mangler» i dokumenteringen av elektronisk kommunikasjon med utsteder. 

I oppsummeringen peker tilsynet på at børsnoterte selskaper ofte legger opp til å innhente kapital gjennom en rettet emisjon, og at meglerhusene sjeldent utfordrer selskapenes begrunnelse for dette. Finanstilsynet påpeker i rapporten at meglerhusene må opplyse og gi råd om selskapenes plikt til å behandle aksjonærene likt.

Finanstilsynet har også påpekt til selskapene at det er viktig at reglene om markedssondering følges, «for å unngå at henvendelser til potensielle investorer vil kunne utgjøre ulovlig spredning av innsideinformasjon.» 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også