Nordea ignorerte varsler om hvitvasking i årevis

Det finnes ingen unnskyldning, sier hvitvaskingsekspert.
Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Martine Thorsager Stock

I mange år har hvitvaskingsalarmene tilsynelatende blinket hos Nordea. Det viser konfidensielt materiale fra det danske Finanstilsynet som Berlingske har fått tilgang til.

Hvitvaskingsekspert Jakob Dedenroth Bernhoft kritiserer ovenfor avisen den mangelfulle håndteringen av mulige overføringer i banken. Han mener at feilen betyr at Nordea bevisst har unnlatt å reagere på advarsler om at banken har blitt misbrukt av kriminelle. 

– Man har tydeligvis sett bort fra og ignorert forsvarsmekanismene mot hvitvasking. Det finnes ingen unnskyldning for dette, sier Jakob Dedenroth Bernhoft, eier av konsulentfirmaet Revisorjura, til Berlinske. 

Anita Nedergaard, sjef for antihvitvasking i Nordea Danmark, sier til Berlingske at banken tar «alle pålegg fra Finanstilsynet alvorlig og arbeider hele tiden med å forbedre vårt forsvar mot økonomisk kriminalitet».

Inntil nylig var det ukjent hva som lå til grunn for Finanstilsynets politianmeldelse av banken. Berlingske kunne avsløre at problemene var så mange, så konkrete og så alvorlige at det ifølge Finanstilsynet var åpenbart at Nordea Danmark «kan ha blitt misbrukt til hvitvasking eller terrorfinansiering i en årrekke».

Denne saken er levert av vårt søskenmedie finanswatch.dk.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også