Det danske finanstilsynet anmeldte Nordea for utilstrekkelig kontroll av risikokunder

I 2016 ble Nordea politianmeldt for brudd på den danske hvitvaskingsloven. Saken etterforskes fortsatt. 
Nordea ble i 2016 politianmeldt av det danske finanstilsynet. | Foto: Pr/nordea
Nordea ble i 2016 politianmeldt av det danske finanstilsynet. | Foto: Pr/nordea

Det slo ned som en bombe i bankverdenen da Nordea i 2016 ble anmeldt til det danske finanstilsynet for brudd på den danske hvitvaskingsloven, skriver finanswatch.dk.

Så langt har det vært ukjent nøyaktig hva som lå til grunn for Finanstilsynets politianmeldelse av banken. Nå har imidlertid Berlingske fått tilgang til konfidensielt materiale fra Finanstilsynets inspeksjoner i Nordeas danske filial. Ifølge Berlingske viser materialet at problemene var så mange, så konkrete og så alvorlige at det ifølge tilsynet var åpenbart at Nordea Danmark ”i en årrekke kan ha blitt misbrukt til hvitvasking eller terrorfinansiering”.

Politiets spesialenhet for kriminalitet, NSK, opplyser til Berlingske at de fortsatt etterforsker saken - syv år etter Finanstilsynets rapport. De siste årene er hvitvaskingsreglene blitt betydelig skjerpet. Finanssektoren, deriblant Nordea, har også trappet opp sine kontroller mot hvitvasking.

”Siden 2015 har Nordea Bank brukt 11 milliarder danske kroner på å styrke vårt forsvar mot økonomisk kriminalitet, og i dag har vi mer enn 3100 medarbeidere som primært jobber med dette”, sier Anders Holkmann Olsen, juridisk direktør i Nordea Danmark, til Berlingske.

Siden 2016 har det danske finanstilsynet gjennomført flere hvitvaskingsinspeksjoner i Nordea. Finanstilsynet presenterte sin siste rapport i 2022. I denne rapporten anerkjenner Finanstilsynet at Nordea har iverksatt betydelige tiltak for å forbedre kontrollene. I 2022 ga imidlertid tilsynet banken pålegg på til sammen fem områder - blant annet for å styrke transaksjonsovervåkningen.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også