Korreksjoner og engangskostnader drar ned resultat til Sparebank 1 SMN

Sparebank 1 SMN leverer en egenkapitalavkastning nær 2 prosentpoeng under bankens eget mål.
RUSTET TIL IS I MAGEN: Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN sier banken er bunnsolide og godt rustet til å ha is i magen.
RUSTET TIL IS I MAGEN: Konsernsjef Jan-Frode Janson i Sparebank 1 SMN sier banken er bunnsolide og godt rustet til å ha is i magen.

Sparebank 1 SMN oppnådde et resultat etter skatt på 740 millioner kroner i tredje kvartal, opp 123 millioner kroner sammenlignet med tilsvarende periode i fjor.

Resultatet tilsvarer en egenkapitalavkastning på 11,1 prosent i kvartalet, 1,9 prosent under bankens eget mål. Egenkapitalavkastningen så langt i år er 13 prosent.

Ifølge kvartalsrapporten ble resultatet svekket av svake resultatbidrag fra tilknyttede selskaper, engangskostnader og korreksjon av for lav skattekostnad. Et negativt resultat i Sparebank 1 Gruppen, der ekstremværet «Hans» dro ned tallene til Fremtid, har vært den viktigste faktoren fra de tilknyttede selskapene.

Skattesmell

I tillegg øker skattekostnaden i kvartalet etter at det i fusjonen med Sparebank 1 Søre Sunnmøre ble beregnet for lav skattekostnad for andre kvartal. Dette øker skattekostnaden i tredje kvartal med 71 millioner kroner.

Netto renteinntekter i tredje kvartal endte på 1.191 millioner kroner, opp fra 814 millioner kroner i tilsvarende periode i fjor.

Banken oppgir at renteinntekter har økt som følge av gjennomførte renteendringer og full effekt av fusjonen med Sparebank 1 Søre Sunnmøre.

Banken oppgir også at ytterligere to rentehevinger på inntil 0,25 prosentpoeng er varslet, og at disse får effekt i fjerde kvartal.

Investerer i folk

Konsernsjef Jan-Frode Janson sier i en børsmelding at banken merker at rammebetingelsene for både folk og næringsliv er i ferd med å bli mer krevende.

– Det preger også markedet vi opererer i. Men vi er bunnsolide og dermed godt rustet til å ha is i magen, slik at vi kan stå sammen med folk og bedrifter også fremover, sier Janson.

Han sier videre at det erfaringsmessig er i krevende tider at sparebankene vinner terreng.

– Vi investerer derfor i medarbeidere som skal sikre lønnsom vekst i alle forretningsområder, både i hjemmemarkedet i Midt-Norge og i Oslo. I tillegg ble fusjonen med Sparebank 1 Søre Sunnmøre fullført i september, og er et av områdene hvor vi virkelig skal vinne terreng fremover.

Utlånsvekst, men roligere

I et kvartal der flere andre aktører sliter med å levere utlånsvekst, oppnår Sparebank 1 SMN en utlånsvekst på 1 prosent. Siste 12 måneder er utlånsveksten på 12,2 prosent.

Innskuddsveksten endte negativt i tredje kvartal, ned 1,4 prosent. 

Kostnadshopp

Driftskostnadene endte på 741 millioner kroner, opp 158 millioner kroner fra samme periode i fjor. Økningen skyldes ifølge kvartalsrapporten i hovedsak fusjonen med Sparebank1 Søre Sunnmøre og pris- og lønnsvekst. 

Tap på utlån endte på 35 millioner kroner i tredje kvartal. 

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også