LO-rådgiver om storfusjonen: – Motivert av regler som svekker konkurransen

Fusjonen mellom SR-Bank og Sparebanken 1 Sørøst-Norge er motivert av regler som favoriserer landets største banker og svekker konkurransen, mener rådgiver Gøril Bjerkan i LO.
BER OM LIKEVERDIG KONKURRANSE: Rådgiver Gøril Bjerkan i LO mener reglene som gir landets største banker anledning til å benytte egne risikomodeller er konkurransevridende i favør av de store aktørene. | Foto: LO
BER OM LIKEVERDIG KONKURRANSE: Rådgiver Gøril Bjerkan i LO mener reglene som gir landets største banker anledning til å benytte egne risikomodeller er konkurransevridende i favør av de store aktørene. | Foto: LO

I en kronikk i Dagens Næringsliv skriver Bjerkan at reglene som tillater IRB-bankene å benytte egne risikomodeller er en av årsakene til begrenset konkurranse mellom norske banker.

«Det enkle svaret er at bankene ikke konkurrerer på like vilkår. De ti største bankene er såkalte IRB-banker med egne risikomodeller, som har betydelig lavere krav til egenkapital enn de øvrige såkalte standardmetodebanker . På et identisk boliglån slipper en IRB-bank unna med om lag 60 prosent av kapitalkravet til standardmetodebanken», skriver Bjerkan.

LO-rådgiveren er utdannet siviløkonom, samfunnsøkonom og jurist, og oppgir selv i kronikken at hun sitter i styret til to banker uten IRB-status. 

Da Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge torsdag varslet sine fusjonsplaner, var nettopp muligheten til å benytte SR-Banks IRB-modell på porteføljen til Sørøst-Norge trukket frem som et hovedargument for fusjonen. Ifølge børsmeldingen fra Sparebank 1 Sørøst-Norge forventer banken å kunne ta ut kapitalsynergier på dette grepet estimert til om lag 2,5 milliarder kroner.

Bjerkan skriver i sin kronikk at bankene som ikke får følge IRB-reglene hverken har kapital- eller lønnsomhetsmuskler til å utfordre de store bankene i konkurransen om lånekundene. 

«De små bankene har mindre lønnsomhet å avgi for en gitt rentemargin og avkastningskrav, og de har strengere egenkapitalkrav som begrenser deres utlånskapasitet, og dermed trusselen de utgjør for å ta markedsandeler fra storbankene», skriver Bjerkan.

Les mer om fusjonsplanen mellom SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge:

Finansforbundet er positive til fusjonen

Sparebank 1 Sør-Norge blir landets tredje største bank

Skagerrak Sparebank om fusjonen: – De er en god og viktig konkurrent

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også