Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge slår seg sammen

Vil skape Norges største sparebank. En bank med om lag 2300 ansatte og 500 milliarder i forvaltningskapital.
SLÅR SEG SAMMEN Konsernsjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge og konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank. | Foto: Sparebank 1 Sørøst-Norge
SLÅR SEG SAMMEN Konsernsjef Per Halvorsen i Sparebank 1 Sørøst-Norge og konsernsjef Benedicte Schilbred Fasmer i Sparebank 1 SR-Bank. | Foto: Sparebank 1 Sørøst-Norge

Styrene i Sparebank 1 SR-Bank og Sparebank 1 Sørøst-Norge har torsdag morgen banket gjennom en plan for sammenslåing av de to bankene. Det opplyser begge bankene i en felles børsmelding sendt ut av begge parter.

Den nye banken får navnet Sparebank 1 Sør-Norge og vil ha hovedkontoret i Stavanger. 

Den nye banken vil ifølge meldingen bli Norges største sparebank, med om lag 2300 medarbeidere og vil ha rundt 500 milliarder kroner i forvaltningskapital, og 375 milliarder kroner i utlån til folk og bedrifter. 

– Vi befester nå posisjonen som Norges desidert største sparebank og nest største bank, som blir en sterk konkurrent til norske og nordiske forretningsbanker. Dette blir en kraftfull aktør med hovedkontor utenfor hovedstaden, sier Benedicte Schilbred Fasmer, konsernsjef i Sparebank 1 SR-Bank i meldingen.

De to partene håper sammenslåingen er gjennomført 1. juli 2024.

Beholder alle kontorer

Fasmer er tiltenkt stillingen som konsernsjef i den nye banken, mens nåværende konsernsjef i Sparebank 1 Sørøst-Norge, Per Halvorsen, blir visekonsernsjef.

– Vi skal styrke den lokale sysselsettingen og bidra til mange attraktive arbeidsplasser i hele Sør-Norge. Vi inviterer derfor alle medarbeiderne i de to bankene til å bli med videre. Kontorene kompletterer hverandre geografisk, og vi opprettholder kontorstrukturen, sier Halvorsen i meldingen.

Nåværende finansdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Inge Reinertsen blir finansdirektør i det sammenslåtte konsernet. 

BLIR FINANSDIREKTØR: Nåværende finansdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Inge Reinertsen blir finansdirektør i det sammenslåtte konsernet. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
BLIR FINANSDIREKTØR: Nåværende finansdirektør i Sparebank 1 SR-Bank, Inge Reinertsen blir finansdirektør i det sammenslåtte konsernet. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
Nåværende finansdirektør i Sparebank 1 Sørøst-Norge, Roar Snippen vil fortsette som finansdirektør i Sparebank 1 Sørøst-Norge frem til fusjonen er gjennomført. Etter det vil Snippen gå inn i ledergruppen innen finans og økonomiområdet i det sammenslåtte konsernet.

Milliardsynergier

I børsmeldingen kommer det frem at styrene forventer at den nye banken vil kunne ta ut kapitalsynergier gjennom å benytte IRB-modellen til Sparebank 1 SR-Bank på porteføljen til Sparebank 1 Sørøst-Norge. Disse skal være beregnet til å være på 2,5 millairder kroner.

Synergier relatert til drift og funding er estimert til om lag 150 millioner kroner i året.

Ifølge meldingen forventer styrene at det vil ta om lag 3 år før synergiene får full effekt.

Styrene forventer at den nye banken vil bli en enda sterkere aktør og utfordrer i storkundesegmentet.

– Sparebank 1 Sør-Norge blir et sterkt, lønnsomt finanskonsern med bredere og enda mer effektiv tilgang på kapital. Sammenslåingen vil bidra til å gjøre oss attraktive for kunder, medarbeidere og eiere, sier Dag Mejdell, styreleder i Sparebank 1 SR-Bank i meldingen.

Det mener også styreleder Finn Haugan i Sparebank 1 Sørøst-Norge.

– Det nye finanskonsernet blir en kraftfull aktør gjennom samarbeidet og eierskapet i SpareBank 1-alliansen, sier Haugan.

Han sier den nye banken aktivt skal arbeide for videreutviklingen av SpareBank 1-alliansen.

– Sparebank 1 Sør-Norge får også et stabilt eierskap med syv lokale sparebankstiftelser som vil eie til sammen over 40 prosent av den sammenslåtte banken.

Planlegger emisjon

For å styrke den rene kjernekapitalen «som følge av strengere regulatoriske krav, og for å kunne videreføre sin gjeldende utbyttepolitikk og opprettholde utlånsvekst», vil Sparebank 1 SR-Bank gjennomføre en rettet emisjon av nye aksjer på om lag 1 milliard kroner torsdag ettermiddag og kveld.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også