Sjeføkonom foreslår økt skattefradrag for gjeldsrenter

Ønsker at folk som sliter skal få økt støtte. 
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch
Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SR-Bank. | Foto: Sebastian Holsen / FinansWatch

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank foreslår for regjeringen å øke skattefradraget for gjeldsrenter for å lette byrden av høye renter for husholdningene. 

Fradraget er i dag på 22 prosent, mens det tilbake på 1980-tallet lå mellom 50 og 70 prosent, dog i et helt annet økonomisk klima. Knudsen foreslår en mer moderat økning av fradraget. 

– Det blir det samme som å gi folk mer penger rett i lommeboken, sier Knudsen til Finansavisen.

Forbrukerøkonom Hallgeir Kvadsheim mener dette er et dårlig forslag fordi det kun letter økonomien til dem som eier egen bolig. Mange av de som sliter mest økonomisk for tiden er ikke boligeiere, og derfor treffer forslaget skjevt, mener han. 

Dersom man får skattelette for høy gjeld vil man bare få mer penger å bruke på andre ting, og dermed kan en skattelette bidra til å øke inflasjonen fremover, mener Kvadsheim. 

Makroøkonom Marte Herje Strømme ved Prognosesenteret tror heller ikke dette er et særlig sannsynlig virkemiddel fra myndighetene nå. Ifølge henne har regjeringen allerede myknet opp utlånsforskriften og vil ikke gjøre mer for låntakerne for øyeblikket. 

– Statsbudsjettet burde ikke bidra til ytterligere prispress og vi venter at budsjettet vil virke nøytralt på økonomien, og dermed ingen lettelser som vil gi bidra ytterligere til økt inflasjon, sier hun.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også