Intrum: Kraftig økning i inkasso på billån

Billån er ifølge inkassoselskapet den raskest økende kategorien av alle. 
Sjeføkonom Morten Trasti i Intrum. | Foto: Lene Kallum, Lindorff
Sjeføkonom Morten Trasti i Intrum. | Foto: Lene Kallum, Lindorff

Ifølge inkassoselskapet Intrum har antallet inkassosaker knyttet til billån økt med 25 prosent hittil i år. I sommermånedene juni, juli og august var økningen 36 prosent. 

– Vi tror også at utviklingen i inkassosaker på billån vil forsterke seg fremover, sier sjeføkonom Morten Trasti i Intrum til Bilbransje24.

Inkassosaker knyttet til boliglån øker også, men i andre kategorier synker nivået, ifølge Intrum. Selv om økningen er kraftig kommer den fra et lavt nivå som oppstod under pandemien. Dagens nivå er likt tiden før pandemien. 

Trasti sier at det gjerne er 10-12 måneders etterslep på inkasso for billån. Flere terminer skal misligholdes før de går til inkasso og før inkasso skal terminene purres. 

Tallene viser også at svært mange saker er knyttet til nye og dyre elbiler som ble solgt på tampen av fjoråret, før en varslet avgiftsøkning på denne typen biler. Mange av disse lånene har fått en vesentlig renteøkning siden årsskiftet.

– En del av de som tok opp billån på slutten fjoråret var nok «på kanten» og fikk presset inn et billån, som det egentlig ikke var rom for, sier Trasti.

Intrum ser imidlertid ikke den samme utviklingen innen leasing. 

– Inkassosaker knyttet til leasingkontrakter har bare gått svakt opp i år. Nivået er fortsatt betydelig under hva det var før pandemien. Det er nærliggende å tro at det henger sammen med at leasing er mindre rentesensitivt. Den direkte renteeffekten er større på billån, sier Trasti.

Del artikkel

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Vær i forkant av utviklingen. Få informasjon om det siste fra bransjen med vårt nyhetsbrev.

Vilkår for nyhetsbrev

Forsiden akkurat nå

Les også